Brukarkooperativet JAG bästa lobbygrupp i Almedalen 2006

Almedalsveckan fyllde Gotland med svenska toppolitiker, men de som syntes allra mest på de gotländska kullerstensgatorna var de 70 medlemmar från brukarkooperativet JAG (Jämlikhet, Assistans, Gemenskap) som tillsammans med assistenter och familjemedlemmar hade åkt ner för att visa politikerna att funktionshindrade är lika mycket aktörer som alla andra.

SVT utnämnde JAG till ”den mest framgångsrika lobbygruppen i Almedalen”, hur känns det, Cecilia Blank, verksamhetschef på JAG?

– Fantastiskt roligt. Våra medlemmar jobbade stenhårt och det känns jättebra att  de får ett erkännande för sina ansträngningar.

Varför åkte ni till Almedalen?

– Vi åkte ner för att rent praktiskt visa politikerna att vi finns och att JAG:s medlemmar har lika stor plats i det politiska livet som vem som helst. En av de främsta inspirationskällorna var regeringens nationella handlingsplan ”Från patient till medborgare”, där vikten läggs på att alla samhällssektorer ska genomsyras av handikapperspektivet. Ofta pratar man om ett ”vi” och ”de utvecklingsstörda”, det är viktigt att framhålla att ”vi” är ett samhälle med alla sorters människor, där inräknat personer med funktionshinder. Därför åkte vi till Almedalen, för att synas, knyta kontakter och påverka politiker inför valet till hösten.

Lyckades ni synas som önskat?

– O ja, med 70 medlemmar tillsammans med assistenter och familjemedlemmar var vi sammanlagt runt 300 personer från JAG. Vi ockuperade alla tillgängliga hotell och rullade runt på kullerstensgatorna. Vilket kan tänkas vara ett problem, men det gick hur bra som helst! (skratt)

Vad gjorde ni under veckan?

– Våra medlemmar arbetade med att ta bra kontakter och prata med viktiga politiker. Varje dag bjöd vi in till lunch för de olika partiledarna. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly kom och de andra politikerna skickade andra höga politiker. Vi hade ett möte med var sitt parti per dag och höll föredrag. Vi höll också i tre olika seminarium, ett om mediebilden av personer med funktionshinder, ett om kommunikation och ett om personlig assistans för personer med intellektuella funktionshinder. Sedan var vi med på kvällstalen. Den andra tiden ägnade sig våra medlemmar åt ett fantastiskt arbete med att prata med politiker för att fråga var de stod och försöka påverka.

Kände ni att ni fick den responsen ni ville?

– Absolut, vi kände ett stort intresse från alla partierna. Det är viktigt att man visar upp sig så att politikerna förstår att vi är en grupp som man inte kan skära ner på resurser till.

Finns det något parti som visat större intresse än de andra?

– Nej, det kan jag inte säga. Alla har visat stort intresse och verkade få upp ögonen ordentligt för oss när de såg oss praktiskt under Almedalsveckan.

Så ni är nöjda med er prestation?

– Väldigt nöjda.

www.jag.se