Fyra tips inför Funka för livet i Växjö (april 2016)

Funka för livet är uppstickaren när det gäller mässor om hjälpmedel, stöd och service för personer med funktionsnedsättning. När mässan nu för andra gången anordnas i Växjö den 20-21 april så är förstås förväntningarna stora.

Med tanke på det välfyllda programmet och utställarlistan ser det också ut att kunna bli en ny framgång. Föräldrakraft nr 2, som utkommer denna vecka, bjuder på flera sidor med nyheter och tips inför mässan.

Här har vi plockat ut fyra olika tips för dig som är nyfiken på Funka för livet nästa vecka!

Tips nr 1: Funkispolitik i fokus

Medeleine Harby Samuelsson

Medeleine Harby Samuelsson, statssekreterare.

Vad händer med regeringens funktionshinderpolitik?

Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare hos Åsa Regnér på sociadepartementet är på plats på Funka för livet i Växjö, för att hålla ett öppningstal med fokus på aktuell funktionshinderpolitik. Förhoppningarna är stora om nya kraftfulla tag för att förbättra delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar.

Återstår att se om statssekreteraren har med sig några goda nyheter till Växjö!

Tips nr 2: Funkibator visar bredden

Arbetsmarknad, fritid, utbildning och internationella frågor. Allt med målet att höja livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning.

Funkibator är en av utställarna på Funka för livet i Växjö. Man är på plats för att visa upp bredden i den livaktiga verksamheten, som både är lokal (med huvuddelen av verksamheten i Kronobergs län) men också är på väg att spridas över landet.

Förra året drog man igång Funkisförmedlingen, som helt enkelt är en arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning.

– Det råder inga tvivel om att behovet är enormt och hela samhället skriker efter alternativa lösningar på dett område där det idag erbjuds mycket litet. Vi har många dialoger igång med kommuner, region, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och gymnasieskolan, i syfte att skapa en verksamhet som idag saknas och behövs, sa Stefan Johansson, projektledare för Funkisförmedlingen, när verksamheten drog igång i höstas.

Tips nr 3: Skulle Churchill fått jobb idag?

Östra Teatern slår ett slag för en mänskligare arbetsmarknad med pjäsen ”Churchill var inte heller klok”.

Östra Teatern slår ett slag för en mänskligare arbetsmarknad med pjäsen ”Churchill var inte heller klok”.

Unga människor som kämpar för att ta sig in i arbetslivet. Det är vad teaterföreställningen ”Churchill var inte heller klok” handlar om.

Det är Östra Teatern under ledning av Ulrika Ragnar Borell som väckt stor uppmärksamhet med en pjäs om Anton med en lindrig utvecklingsstörning, Hanna med ADHD och Jonas med Aspergers syndrom.

De möter en arbetsmiljö där rekryteringssajter och bemanningsfirmor har tagit över och där slimmade strukturer och krav på effektivitet stänger dem ute. Trots det finns hopp, visar denna pjäs som spelas upp på Funka för livet den 21 april.

Tips nr 4: Sportprofiler utmanas

Lokala sportprofiler kommer att göra sitt bästa för att locka publik och få full fart på aktivitetsytan på Funka för livet i Växjö.

Medverkar gör bland annat Johan Andersson Troja, André Andersson, Vipers, och Dennis Velic, Öster.

Det är Idé- och Kunskapscentrum Kronoberg som står bakom satsningen på att lokala sportprofiler utmanas i ett par olika handikappidrotter.