Genombrott för appar

Appar som kognitiva hjälpmedel har fått ett jättelyft, men är fortfarande bara i början av utvecklingen. På FRI 2012 är specialapparna från svenska Comai ett viktigt inslag.

– Det är fantastiskt vilket genomslag våra appar för vanliga smartphones har fått, det har skett ett stort skifte det senaste halvåret, säger Anna-Karin Bergius, vd för Comai.

I början var det lite trögt att få appar förskrivna som hjälpmedel, men nu har det lossnat rejält och Comais appar finns idag hos hjälpmedelscentraler över större delen av Sverige.

– Till skillnad från andra appar är våra anpassade för personer med kognitiva svårigheter och vi har utbildning och support. Med oss kan man diskutera hur man ska använda hjälpmedlet på bästa sätt. Det finns många kalendrar och liknande på marknaden men de är oftast inte anpassade för personer som behöver extra stöd, säger Anna-Karin Bergius.

– En app löser inte alla problem i ett slag. Man måste tänka igenom vad det är man behöver hjälp med och se helheten.

Unikt med Comai-apparna är att anhöriga kan få automatisk feedback via SMS, vilket drastiskt minskar behovet av att tjata och kontrollera.

Den hetaste produkten är Premium Comai som lanserades i vintras och som har de mest utvecklade funktionerna. Bland annat kan man skapa bildserier som tydligt visar hur en viss aktivitet ska utföras steg för steg, exempelvis visa hur man lagar en viss maträtt.

Arbetsförmedlingen har dykt upp som en av Comais viktigaste nya kunder.

– Inom arbetslivet finns stort intresse för våra appar och vi ser en stor marknad. Många långtidsarbetslösa behöver hjälp både med att komma i tid, hålla sig fräscha och att klara jobbet, säger Bergius.

I framtiden finns troligen specialappar från Comai för just arbetslivet, precis som det idag finns en skolversion, men Anna-Karin Bergius vågar inte säga något om hur lång tid det dröjer.

www.comai.se