Goda råd om en enklare vardag för funkisar och anhöriga

Vad gör Försäkringskassan för att förenkla för personer med funktionsnedsättningar och anhöriga?
Hur kan barn få hjälp att bestämma mer inom vården?
Hur hittar jag en idrott som passar just mig?

Det är några frågor man får svar på under mässan Funka för livet i Karlskrona om några dagar, den 14-15 september 2015.

BildTidigare i år gick Försäkringskassan ut med löften om att ge bättre stöd och förenkla på en rad sätt.

En enda kontaktperson, stöd till föräldrar och kortare väntetider var några av löftena.

På mässan Funka för livet i Karlskrona medverkar Försäkringskassan för att berätta mer om hur man förenklar vardagen.
Det blir både en föreläsning om de nya löftena och en utställningsmonter där man kan träffa handläggare som kan svara på frågor om ersättningar för personer med funktionsnedsättningar.

 

BildKomHIT är ett nytt kommunikationsverktyg som hjälper barn att blir mer aktiva och delaktiga när de besöker sjukvården och tandvården.

Det är kommunikationscentrumet Dart i Göteborg som har tagit fram verktyget i samarbete med vården och funktionshinderorganisationer.

KomHIT har tagits fram för vården men går att använda oavsett situation och för alla som behöver bildstöd, menar Gunilla Thunberg på Dart, även i skolan och andra situationer där det behövs stöd.

På måndagen den 14 september presenteras KomHit i en föreläsning på mässan, men läs gärna även vår intervju med Gunilla Thunberg.

 

 height=”Om anhöriga inte fanns…” är titeln på en föreläsning av Lennart Magnusson (bilden till vänster) som är chef för NKA, Nationellt kompetenscentrum för anhöriga. Det handlar om det viktiga arbetet med att göra samhället mer ”anhörigvänligt”.

 

Rullstolsbasket och rullstolshinderbana är två av de aktiviteter man kan prova på under Funka för livet. På plats finns både handikappidrottsföreningar och organisationen ”Alla kan – idrott för alla”.

På ett speciellt idrottstorg finns alla dessa på plats: IFK Kristianstad, Karlskrona Tennisklubb, Karlskrona Skridskoklubb, Karlskrona Miniracingklubb, Parasport Blekinge och Sisu Blekinge.

 

Funka för livet har många fler spännande inslag. Läs även våra tidigare artiklar

Universell design och välfärdsteknologi i fokus på mässa

Det händer på Funka för livet i september