Gymnasiesärskolan blev ett lyft

För Rasmus Ronström blev gymnasie­särskolan ett riktigt lyft. Inga fler tvivel, inga misslyckanden. På Häggviks gymnasium vågar han ta plats och vara den han är.

På Häggviks gymnasium känner sig Rasmus Ronström, 20 år, modig. Så modig att han gjorde sin praktik på Utbild­nings­radion och medverkade i programserien Sexbyrån.

– Jag var mer inlåst i mig själv förut, nu är jag mer utåtriktad och har flera kompisar och en flickvän.

Rasmus Ronström går sista året på nationella estetiska programmet med inriktning på teater och film, på Häggviks gymnasium i Sollentuna. Vi träffas i skolans dramasal tillsammans med mentorn Helena Helander.

Några foton tas och Rasmus fallenhet för drama, film och musik är uppenbar. Till låten ”Smooth criminal” av Michael Jackson, svävar han fram över golvet med några dans-moves.

Valet av gymnasiesärskola beskriver han som jobbigt.

– Alla frågade ’vad gillar du att göra’, ’vad vill du göra sedan’? Det var sådan press. Och jag hade ingen aning, jag visste bara att jag inte hade klarat de nationella proven och därför skulle söka till en gymnasiesärskola. Men jag visste inte vilken inriktning jag ville ha, säger Rasmus.

Till slut valde han utifrån sitt intresse för teater.

– I åttan blev jag intresserad av musik och sedan har jag även deltagit i olika teaterkurser, bland annat teaterimprovisation på Satelliten i Sollentuna. Jag gillar också mimandet som uttryck.

Och visst var det rätt beslut. Efter att ha gjort praktik på Utbildningsradion som tomat, i ett program där barn skulle lära sig läsa och räkna, och enligt Rasmus den roligaste roll han haft, blev han i en casting utvald att spela en av huvudrollerna i Utbildningsradions programserie Sexbyrån, som visades hösten 2013.

Därefter deltog han i radioprogrammet ”Hångla” som handlar om hur personer med funktionsnedsättningar tänker om sex och förhållanden.

– De peppade dig mycket på Utbildnings­radion och tyckte att du var jätteduktig, inflikar Helena.

– Ja, det var annorlunda att spela homosexuell, och det var lite obehagligt att pussa en kille i en säng. Jag var rädd att jag kanske skulle bli retad efteråt. Jag har inget emot homosexuella men jag var ändå orolig. Men det blev ingen big deal av det, säger Rasmus.

Han berättar att han lärt sig mycket om hur man går in i och ut ur olika rollkaraktärer.

– Men när vi skulle gå till lunchen efter den där pussen då kände jag mig fortfarande lite homosexuell!

Härnäst väntar ett musikvideo­projekt där Rasmus själv ska skriva manus, regissera, producera och klippa ihop materialet.

– Jag ska göra en egen version av Michael Jacksons Billie Jean, säger han med ett leende.

Till våren väntar gymnasieexamen och därefter vill Rasmus gå en ettårig kurs på Molkoms folkhögskola.

– Sedan vill jag leta lägenhet och jobb, jag vill bli skådespelare. Efter de här fyra åren känner jag att jag klarar av mycket mer än jag tidigare gjort. Jag har fått min styrka här! Förut var jag en liten fegis.

Rasmus intresse för teater ledde honom till det svåra valet av särskola. Nu övar han till ett projekt där han ska göra en helt egen version av Michael Jacksons Billie Jean. Foto: Linnea Bengtsson

 

Att gå på en gymnasiesärskola är en bra förberedelse inför vuxenlivet.

Helena nickar och tycker att det har varit roligt att se Rasmus utveckling.

– Att se varje individ och vad just den behöver, så som vi kan göra här, det borde vara obligatoriskt på alla skolor!

Till andra som står inför ett gymnasieval vill Rasmus tipsa om att följa sitt hjärta.

– Om du verkligen brinner för något ska du ta dig i kragen och göra det. Och om du har flera drömmar ska du kämpa för dem också!