Han utmanar andra företag att anställa

– Jag kommer att utmana massor av företag att göra samma sak som Ica.
Det lovade Kenneth Bengtsson, ordförande för Svenskt Näringsliv, när Föräldrakraft anordnade debatten ”Vägen till arbete”.

Debatten den 3 juli i Visby inleddes med en utfrågning av Kenneth Bengtsson, nyligen avgången Ica-chef, och Pär Johansson, ledare för Glada Hudikteatern.

Bakgrunden till deras medverkan var att deras samarbete lett till att Ica runt om i landet anställt mer än 1000 personer med funktionsnedsättningar de senaste åren.

Kenneth Bengtsson fick frågan hur han nu ska få resten av näringslivet att följa Icas goda exempel.

– Det är upp till varje företag att gör det som vi lyckades göra, svarade Kenneth Bengtsson.
– Svenskt näringsliv ska inte bestämma vad som ska gälla men utifrån mina erfarenheter av att leda ett så berikande projekt vill jag utmana andra företag att göra samma sak.

Han betonade att Icas rekrytering haft stor affärsnytta men ville också varna för att ta alltför lättsinnigt på frågan.

– Man måste göra det ”på riktigt” och inte göra det till ett reklamjippo, det straffar sig snabbt. När Ica hade anställt 300 personer med funktionsnedsättningar kände vi att det var på riktigt och då ville vi också börja berätta för våra kunder om framgången.

Upprinnelsen till Icas projekt var ändå lite oplanerad. Kenneth Bengtsson berättade att det började med att han såg Glada Hudiks musikal Elvis.
– Det började spontant. Jag såg musikalen med min familj och blev som så många andra extremt berörd.

– Jag kände att det här måste leda till någonting. Jag har lärt mig från Ica att om man ska starta ett projekt måste man vara bestämd och envis.

Kenneth Bengtsson och Pär Johansson bestämde tillsammans att man skulle hitta ett samarbete, där man kunde utnyttja den kunskap Pär byggt upp inom Glada Hudik för att bygga ett anställningsprogram för Ica.

– Och så startade resan. Det gick fantastiskt bra i början. Det fanns redan ett antal personer med funktionsnedsättning ute i Ica-verksamheten men det här blev som en katalysator och vi kom snabbt upp i ett par hundra personer. Det var då som idén föddes att kommunicerade via TV-reklam och inte minst med Ica-Jerry.

Helt problemfritt var det dock inte, avslöjade Kenneth Bengtsson.
– Nej, det var en lång start. Från att vi tyckte att det var en spännande idé till att det började hända något var nästan ett år. Det var en ocean av tid för mig. Det var inte så många som var ”committade” i början, idag tror jag ”alla uppfunnit idén”.

Foto på Pär Johansson.
Pär Johansson vill ha en enkel process för att företagsledare
snabbt ska kunna anställa personer med funktionsnedsättningar
och få in dem i verksamheten. Foto: Linnea Bengtsson.

Även Pär Johansson vill följa upp Ica-projektet med nya satsningar.
– Vi måste få fler arbetsgivare att våga. Många ringer till mig och säger att de också vill anställa personer med funktionsnedsättningar, men vet inte hur man gör.

– Systemet måste hänga med i utvecklingen. Vi måste hitta ”agenter” så att företagsledare som vill anställa en kille eller tjej bara kan skriva på ett papper. Gör processen snabb, så att personen kommer in i verksamheten, man kan inte veta allt i förväg, uppmanade Pär Johansson.

Pär Johansson gav exempel på hur ALLA kan hjälpa till att skapa jobb.

– Jag har en av Hudiksvalls minsta gräsmattor men jag betalar ett socialt kooperativ som klipper den en gång i veckan. Grannarna tycker att jag kan klippa själv, men jag tycker att alla måste ta sitt ansvar. Tillsammans kan vi göra många saker för att hitta arbetsuppgifter. Och framförallt måste hitta arbete inom alla sektorer, sa Pär Johansson.