Har partierna glömt löftena om bättre lönestöd?

I somras lovade alla riksdagspartier att genomföra delar av Funka-utredningens förslag. Men två månader senare tycks förslagen om bättre arbetsmarknadsstöd vara mer eller mindre glömda.

Det är tidningen Dagen som har granskat partiernas valmanifest – utan att hitta några löften om höjda lönestöd eller andra satsningar på jobb för personer med funktionsnedsättningar.

Svagt, är kommentaren från Nicklas Mårtensson, förbundssekreterare på Autism– och aspergerförbundet.

– En av de största frågorna i valet är just sysselsättning och då vore det rimligt att man i manifesten skriver ner en av dellösningarna för grupper som svårt att få jobb, säger Mårtensson till Dagen.

Cristina Husmark Pehrsson som genomförde Funkautredningen är också besviken.
– Jag hade hoppats på mer, säger hon till Dagen.

Nu hoppas hon att förslagen ändå tas med i budgeten som läggs fram i höst.

En av de politiker som i somras lovade satsingar i linje med Funka-utredningen är Kerstin Nilsson (S).
När hon kontaktas av tidningen Dagen säger hon att S fortfarande ställer upp på förslag om höjda lönebidrag med mera.

– Om vi vinner valet ska vi inte vänta utan köra igång Funka-utredningen direkt. Väljarna kan vara helt trygga i detta, säger Kerstin Nilsson till Dagen.

Tidningens granskning av valmanifesten visar att bara Sverigedemokraterna uttryckligen tar upp höjda lönebidrag, förenklade regler och bättre tillgång till hjälpmedel.

Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet uttrycker sig bara allmänt om att utveckla stöden till personer med funktionsnedsättningar men nämner inget om lönebidrag.

Vänsterpartiet har tidigare utlovat bättre lönebidrag och en rad andra åtgärder, men detta har inte fått genomslag i valmanifestet.