”Heja Speciell” ska locka barn med IF att idrotta
Den 25 oktober släpper Special Olympics Sverige boken “Heja Speciell”.
– Den ska att inspirera fler barn med intellektuell funktionsnedsättning att börja idrotta, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sverige.
Boken är skriven av Cecilia Rihs och Johanna Arpiainen står för illustrationerna. Den lanseras i samband med ett stort event i Malmö med prova på-aktiviteter för barn och familjer.
Alla kan delta i idrott
– Boken är betydelsefull på flera sätt. Den kan hjälpa oss att inspirera fler barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning att börja idrotta och visa att alla kan delta i idrott om de får rätt förutsättningar, vilket är kärnan i Special Olympics, säger Linnéa Björndahl.
– Genom idrott vill vi få fler i rörelse, och behovet är stort. Ohälsan bland personer med intellektuell funktionsnedsättning är högre än i övriga befolkningen, och för att förändra detta måste vi väcka intresse hos de unga. Vi tror att en barnbok är en perfekt väg för att nå detta mål, säger Linnéa.
– Att alla barn kan spegla sig i litteraturen är otroligt viktigt. Heja Speciell innehåller berättelser som både är roliga att läsa och som kan ge igenkänning på riktigt, säger Marie Tomicic, förläggare på OLIKA förlag.
Familjeläger
Boken lanseras i samband med ett familjeläger i Malmö den 25–27 oktober. På lägret kommer aktiviteter varvas med erfarenhetsutbyte och umgänge med andra familjer.
Lägret är en del av Special Olympics familjeprogram. Familjen är viktig för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska komma i rörelse. Genom familjeprogram och läger är målet att inspirera till rörelse och låta familjerna komma i kontakt med fler i samma situation. Målet med boken är att skapa ett naturligt sätt för familjer och lärare att prata om idrott.
Satsar på anpassade skolan
Den 25 oktober arrangeras också en “Special Olympics School Day” som är prova på-idrott för den anpassade skolan. Under dagen introduceras eleverna till idrott på ett enkelt och roligt sätt, utan krav på att tävla. Många hittar också till föreningsidrotten efter att ha testat en idrott på en School Day.
Special Olympics Sverige samarbetar dessutom med Generation Pep. De ska tillsammans göra en Pep-rapport som ska gå till anpassade skolor. Rapporten ska mäta folkhälsan hos barn med funktionsnedsättningar och publiceras våren 2025.
Svensk trupp till World Games i Turin
Den 8–16 mars 2025 är det dags för Special Olympics World Winter Games i Turin som är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
1 500 idrottare från 103 olika länder är med. 25 aktiva är uttagna till den svenska truppen. Läs mer om Sverigelaget här.
Mer om boken
I boken får vi följa fyra olika barn – Aje, Kia, Rami och Tyra – som alla vill prova på idrott men tar lite längre tid på sig att känna sig bekväma med att prova nya saker och vara bland mycket folk. Den lyfter Special Olympics evenemang för att höja kännedomen om vad det är.
Boken kommer att ges ut till anpassade skolor, och finnas i alla bokhandlar och bibliotek. Olika förlag, som arbetar för inkludering i barnlitteraturen, har tidigare släppt flera barnböcker om sportstjärnor, bland annat fotbollsspelarna Zecira Musovic, Kosovare Asllani och Olivia Schough.