Hennes idé blev en uppfinning

Foto på Ylva Dalén.För barn med omfattande rörelsenedsättning är det svårt att hitta aktiviteter som får dem att röra på sig. Det såg sjukgymnasten Ylva Dalén och fick en idé om ett hjälpmedel som motverkar benskörhet, samtidigt som det är roligt att använda.

Idag har cirka 30 barn provat Hoppolek och de allra flesta tycker att den är väldigt rolig. Ylva Dalén är doktorand vid Karolinska institutet och hennes ämne är benskörhet hos barn med grava funktionsnedsättningar.

– Min idé är att även gravt rörelsehindrade barn genom lek och rörelse ska kunna stärka skelettet. Min förhoppning är att dessa barn, med teknikens hjälp, får möjlighet att slippa benskörhet och spontana frakturer, säger Ylva Dalén.

Foto på barn med Hoppolek.Hoppolek är ett hjälpmedel som ska användas av barn, ungdomar och vuxna med de allra mest omfattande rörelsenedsättningarna. Man lyfter upp barnets ståskal på Hoppolek och spänner fast barnet.

– Framför barnet finns en manöverpanel som gör att barnet själv kan styra hur maskinen ska bete sig. Man kan antingen hoppa, vibrera eller snurra. Barnen tycker ofta att det är väldigt roligt när de själva får bestämma, säger Ylva Dalén.

Foto på Hoppolek.Det unika med hennes produkt jämfört med många andra är att den är anpassad för barn som måste stå med raka ben.

– Andra vibrationsapparater har ofta för starka vibrationer. Står man i ett ståskal med raka ben kan vibrationerna gå upp i huvudet och kännas obehagliga, säger Ylva Dalén.

Hoppolek är anpassat efter de som nästan aldrig rör på sig, vilket betyder att svaga vibrationer känns mycket och hjälper uppbyggnaden av skelettet.

Produkten är nu halvvägs in i CE-märkning, en europeisk standard- och kvalitetsmärkning, och Ylva Dalén hoppas ha den helt godkänd till senare i höst. 

Produkten är nu halvvägs in i CE-märkning, en europeisk standard- och kvalitetsmärkning, och Ylva Dalén hoppas ha den helt godkänd till senare i höst.

– Men redan nu har Rullens heldagsskola i Solna köpt en, som vi ska leverera när CE-märkningen är klar, säger hon.

www.hoppolek.se