Hennes son fick avslag på resan till hjälpmedelsmässan

Mona Lerner står mitt i myllret av mässmontrar och besökare på ID-dagarna i Uppsala Konsert & kongress.
– Hit ville John åka tillsammans med sina assistenter. Men han fick avslag på riksfärdtjänst några dagar före mässan, säger hon besviken.

Hennes son, John Lerner, är en 24-årig kille i stort behov av många olika hjälpmedel för att klara vardagen.
I år såg han fram mot att för första gången kunna besöka ID-dagarna, en viktig mässa när det gäller hjälpmedel inom informations- och kommunikationsområdet.

Men trots tidig resplanering blev så inte fallet. Istället fick hon själv sätta sig på tåget till mässan.

John nekades riksfärdtjänst från bostaden i Blekinge. Han hade begärt resa från dörr till dörr, men hänvisades till vanliga flyg- eller tågförbindelser med motiveringen att ”det blir billigare för samhället”.

För John blev det däremot alltför komplicerat och riskfyllt, bland annat på grund av den höga risken för epilepsianfall.

– Vi överklagade men fick avslag från förvaltningsrätten. Beskedet om avslag kom bara två, tre dagar före avresa, berättar Johns mamma Mona Lerner.
– Hur ska man då kunna planera och boka hotell? Jag hade bokat ett handikappanpassat hotellrum till John och assistenter i ett hotell nära mässan i Uppsala. Det hade jag ordnat några veckor före mässan men tyvärr blev jag tvungen att avboka detta.

 src=

Då var det lite sent att börja planera tåg- eller flygresa och alla de säkerhetsarrangemang som skulle krävas för att John skulle kunna resa tryggt.

– Varför skulle vi behöva utsätta honom för dessa risker? Vi har aldrig flugit med vår son och vi vill inte att han åker långa tågresor, för han har så svår epilepsi. Om ett krampanfall inte släpper kan det bli nödvändigt att avbryta resan, säger Mona Lerner.
– John kan få stora kramper och om det inträffar på resa måste han ligga på golvet i framstupa läge för att få sin akuta medicin.

John har en svår cp-skada på grund av en förlossningsskada, han sitter i rullstol, saknar tal och har alltså även svår epilepsi.

Nu oroar Mona sig för att sonen aldrig ska kunne företa längre resor. Tidigare har det varit möjligt att få riksfärdtjänst för resor till sommarstället i Västervik och liknande, men inför ID-dagarna fick man ett negativt besked redan på förhand. ”Det blir nog avslag”, var beskedet.

Förklaringen från färdtjänsten att det skulle bli billigare för samhället om John tog tåget gör Mona upprörd.

– Hur skulle John kunna passa ihop tågresan med mässans öppettider och alla praktiska frågor runt omkring? Ingen verkar förstå hur arbetssamt det är att planera och tänka på allt som måste fungera när John ska åka någonstans, säger hon.