Höga förväntningar på nygammal app

Appen Predictable från Therapy Box Limited, har funnits ett tag, men på bristfällig svenska. Nu har kommunikations-appen utvecklats med bättre tangentbord, talsyntes, svensk manual samt tillgång till support och utbildning. Lansering sker på kommunikationskarnevalen i juni.

Simon Sjöholm arbetar på ICAP (Individual Computer Applications AB) och berättar att det inte finns någon motsvarighet till denna app på marknaden.

– För dem med tal- och kommunikationssvårigheter är Predictable enastående bra.

ICAP AB har tillsammans med Frölunda data AB och utvecklaren Therapy Box Limited, medverkat till att förbättra programvaran efter svenska språkförhållanden. Lennart Ulin, vd för Frölunda data AB, berättar att många appar är på engelska inklusive användarhandledningen.

– Det är viktigt att även manualen översätts, att å-ä-ö finns med och att talsyntesen låter korrekt.

Appen kan nu bättre anpassas efter användarens förmåga och man kan välja mellan att exempelvis skriva med det anpassade tangentbordet, med bilder, eller använda kontaktstyrning.

– Det är inte många anpassade appar som finns för just den här gruppen, säger Mats Lundälv, pedagog på DART i Göteborg.

– Predictable hänger enkelt med i olika användarmiljöer som till exempel Facebook, mail och sms.

Han fortsätter med att berätta om appen Dasher, av Alan Lawrence, Cambridge University, som är till för dem med fysiska funktionsnedsättningar. För att utföra ett kommando kan det till exempel räcka med att man lutar lite på telefonen eller rör en arm eller ett ben.

– Det är också en smått unik app som förtjänar att nämnas i det här sammanhanget.

Landstingen är dock osäkra på hur de ska hantera den nya tekniken. Att förskriva en iPad istället för en dator med pekfunktion ställer höga krav på tillbehören, exempelvis styrpennan, högtalarna och stöttåligheten.

Lansering kommer att ske på Kommunikationskarnevalen i juni.