Hopp och lek för kropp och själ

Barn med grava funktionsnedsättningar riskerar så småningom att drabbas av benskörhet och frakturer på grund av för lite användning av skelettet, och äter i vissa fall medicin för detta. Jump & Joy AB har tagit fram en lösning så att även dessa barn kan belasta skelettet bland annat genom att hoppa och snurra på en särskild plattform som kallas Hoppolek.

– Barnen kan själva genom en manöverpanel få plattan att hoppa, snurra eller vibrera, och den som vill kan välja att ha en musikanläggning inkopplad, säger uppfinnaren och sjukgymnasten Ylva Dalén, som drivs av viljan att möjliggöra för alla barn att kunna påverka sina egna rörelser.

Hon tycker att Hoppolek är ett bra komplement till ståskalen eftersom det syftar till att öka bentätheten hos användarna så att de inte behöver äta någon medicin.

– I en studie som publicerades i Advances in physiotherapy i fjol visade Hoppolek på lovande resultat när det gäller ökning av bentätheten. Barnen tränar samtidigt orsak och verkan i och med att det är de själva som med hjälp av knapptryckningar bestämmer hur plattan ska röra sig. Och de har jättekul under tiden, två barn som tidigare aldrig kunnat le, skrattar nu när de använder Hoppolek!

Ylva Dalén har fått rapporter från föräldrar som säger att barnen efter att ha använt Hoppolek exempelvis inte behöver laxermedel mer, de har fått lättare att hosta upp slem, deras blåa kalla fötter har fått normalfärg och de trivs med att använda Hoppolek.
13 skolor och två händelseriken använder sedan releasen 2010 Hoppolek och en privatperson har fått den förskriven av sin kommun till hemmet.

– Vi har mycket nöjda kunder, till vår stora glädje!

Jump & Joy AB har också precis i dagarna tagit in en helt ny produkt; Headpod, som utvecklats av en spansk läkare. Det är den enda i sitt slag i hela Sverige. Med ett band som fästs i huvudstödet hjälper den till att hålla huvudet uppe på användaren så att han eller hon kan vrida fritt på huvudet åt alla håll.

Hoppolek och Headpod finns att testa i Jump & Joy AB:s monter på Leva & Fungera.

Företagets webbsajt finns på www.jumpandjoysweden.com