”I kärlek kan man inte göra bort sig”

– Något jag har lärt mig, det är att i kärlek kan man inte göra bort sig! Det säger Hugo Kasimir från Kävlinge som den 5–6 april deltog i konferensen Fördom och stolthet i Göteborg.

Hugo Kasimir är 18 år och går på Femmans fritids i Lund där man sedan fyra år tillbaka driver ett projekt om kärlek och sex för ungdomar med funktionsnedsättning.

– Utan projektet hade jag inte vågat prata om de här känslorna. Vi är en väldigt sammansvetsad grupp och man törs diskutera frågor som hur blir man av med oskulden eller hur tar man på en kondom, utan att man känner sig dum.

Gruppen som består av sju ungdomar, blev inbjuden till konferensen för att i en paneldebatt svara på olika frågor som rör kärlek och sex. ”Hur flörtar man?”, ”Hur frågar man chans?” och ”Hur har man sex?” var några av diskussionspunkterna. Hugo Kasimir säger att det viktiga är att ha modet att vara romantisk. Att – som hans kompis Mattias ger exempel på – laga en fin middag med levande ljus och med en kärleksdikt under tallriken, eller ge komplimanger, samt skriva kärleksbrev och kärlekslåtar till den som man är kär i.

– Man kan fråga chans öga mot öga med personen men det kan vara jobbigt om man får ett nej. Då är det lättare att fråga chans via MSN, då behöver man inte titta personen i ögonen.

Till höger om oss sitter Alexander, en kille i rött halsband och matchande örhängen. Han berättar att han har tre olika dresser, en för jobbet, en när han vill vara Sussi och en glitterdräkt.

Hugo Kasimir säger att det är viktigt att respektera sig själv och att lyssna till sitt inre.

– Man bestämmer själv om man vill vara bög eller heterosexuell eller bisexuell eller transa.

Konferensen Fördom och stolthet handlar om normer kring kärlek och sexualitet för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det finns även ett diskussionsmaterial som består av en lättläst bok samt en kortlek bestående av 52 porträtt med tillhörande handbok där flera olika övningar är beskrivna. I mate­-
rialet ingår även dokumentärfilmen ”Tessan=Viktor”.

– Syftet är att synliggöra och förändra de föreställningar och normer som ligger till grund för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, säger projektledare för Fördom & Stolthet, Erika Gustafsson.

Hugo Kasimir föddes som trilling och har autism och en lindrig utvecklingsstörning. Han tycker att det är skönt att ha ett eget utrymme utanför familjen.

– Det är bra att inte behöva prata om sex och sånt med syskonen, det kan jag prata om på Femmans fritids istället. Mina föräldrar tycker också att det är jättebra.

Till övriga föräldrar vill Hugo ge tipset att inte vara alltför ”på” och nyfiken.

– Jag tycker att de kan fråga på ett diskret sätt; ”har du blivit intresserad av någon tjej”? Då kan man antingen svara att ”det vill jag inte prata om” eller så kanske man berättar att ”ja det har jag, hon sitter vid samma matbord som jag i skolan”.

Hur mycket man kan prata om sex är också något som Hugo Kasimir reflekterat över.  

– Man kan inte presentera sig för en okänd person och säga ”hej, jag heter Hugo och jag har haft sex”. Men det är viktigt att kunna prata om sex i skolan till exempel.

När Hugo Kasimir lutar sig tillbaka i fåtöljen, glänser något till på hans vänstra ringfinger. Det visar sig att det är en förlovningsring som hans flickvän Klara tillverkat.

– Klara är jättesnygg! Vi träffades på Femmans fritids och en dag gick hon fram och frågade chans på mig. Först trodde jag att hon skojade. Jag har haft en sådan otur med tjejer tidigare, och jag trodde att jag skulle vara singel i hela mitt liv. Jag var mobbad under hela högstadiet, därför vågade jag inte tro på vad hon sade först. Nu har vi varit ihop i tre år.

Han har gått sin egen väg och lärt sig att våga.

– Om man inte vågar så blir det ingen utveckling. Och om ens identitet säger att man är kär i någon då ska man inte bry sig om vad andra säger! Man ska inte heller fråga chans på någon igen om denne har varit otrogen mot en.

En bra förebild, det tycker Hugo Kasimir att Stevie Wonder är.

– Han vågar vara sig själv och han är den absolut coolaste musiker som finns.

Musik är ett av Hugo Kasimirs största intressen och han spelar i två band där han sjunger och spelar bas. Efter gymnasiet vill han gärna hålla på med musik i någon form.

– Sedan funderar jag på att flytta till ett serviceboende i Kävlinge, det skulle vara perfekt för då skulle jag kunna ta tåget eller bussen in till Lund om det skulle vara så att jag får jobb där.

Det bästa med att vara kär, säger Hugo, det är att då känns allt i livet roligt.

– Man mår mycket bättre av att vara ihop med någon, man vågar gå på bio, på restaurang med mera. Så mitt råd är att, don’t think, just do it!