I skuggan av lillebror

KRÖNIKA. I skuggan av Nils. Jag brukar skoja om att det skulle bli namnet på min självbiografi om jag någonsin skulle skriva en sådan. När Nils hör det skrattar han så att han kiknar. Ett skämt som till 95 procent är ett skämt och till 5 procent på riktigt.

Jag är uppvuxen i en västsvensk småstad. Vi hade hästar och levde ett helt vanligt liv. Min familj var helt normal, nästan i alla fall. Min bror föddes med en CP-skada, epilepsi och intellektuell funktionsnedsättning.

För mig och min syster har Nils alltid bara varit Nils. Inte Nils med funktionsvariationen. Jag lärde mig dock snabbt att omgivningen inte bara såg Nils som en vanlig lillebror. De tittade, pekade och ifrågasatte.

I mitt jobb som projektledare för Siblings By Passalen möter jag syskon som liksom jag har haft ett helt vanligt liv med vänner, skola och fritidsaktiviteter. Vi som har upplevt vår uppväxt som bra och trygg.

Under ytan bubblar känslor av ensamhet och ibland ilska

Jag möter också syskon där livet har sett helt annorlunda ut. De har kanske inte alls upplevt familjesituationen som speciellt trygg eller vanlig. På ytan kan våra erfarenheter upplevas som väldigt olika.

Men under ytan bubblar exakt samma känslor av ensamhet i vår situation, ansvarstagande, glädje, kärlek till våra syskon och ibland ilska över den funktionsvariation som till stor del har styrt, och kommer att fortsätta styra, våra liv.

Syskonrelationen är ofta den längsta relation vi har i livet. Vi förväntas älska och ta hand om varandra på lika villkor. Vad händer när villkoren inte ens är i närheten av andra syskons? Vem vänder jag mig till? Kommer jag att orka hela vägen fram? Måste jag det?

Vårt projekt ger inga svar men vi skapar vänskapsband mellan de som har det likadant och som förstår exakt hur det är att vara syskon till någon med funktionsvariation. Genom att stärka andra stärker vi oss själva.

Älskade lillebror, jag hade aldrig velat vara utan dig.

Sara Hellman
Projektledare Siblings By Passalen
www.passalen.se

Om ”Siblings By Passalen”

Projektet har en webbsida om aktiviteter och nätverket här:
passalen.se/aktiviteter/siblings-by-passalen

Mer om bakgrunden finns här:
passalen.se/projekt/arvsfonden

Projektet är inne på sitt tredje och sista år. Vi har nu bildat en egen ideell förening och hoppas att kunna fortsätta verksamheten på samma vis. Vi finns i Göteborg, Kungsbacka och Karlstad. Vi bedriver Syskonklubb för barn i åldern ca 7-14 år, Syskonträffar för ungdomar och unga vuxna samt ett nätverk på Facebook för syskon i alla åldrar över hela Sverige! Kontaktuppgifter till oss är: Göteborg och Kungsbacka Sara Hellman sara@passalen.se, Karlstad Karin Brorson karin@passalen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *