Ica rekryterar 1000 med funktionsnedsättning – Jerry toppar storsatsning mot fördomar

Praktikanten Jerry ska ändra hela Sveriges syn på funktionsnedsättningar. Jerry, som har Downs syndrom, får en huvudroll i Icas nya reklamfilmer.
Samtidigt planerar Ica att rekrytera upp till 1000 personer med funktionsnedsättningar.

– Det här är en reklamfilm som sticker ut extra mycket och är lite annorlunda, säger Magnus Wikner, marknadschef på Ica, till webbtidningen Dagens Media.

Ica uppger att syftet är att väcka debatt kring hur svårt det är för människor med funktionsnedsättningar att accepteras av samhället.
– Vi spelar på de fördomar som finns kring funktionsnedsatta i samhället, säger Magnus Wikner.

Det är Glada Hudik-teatern som har inspirerat Icas marknadsförare till nytänkandet. Glada Hudik-teatern är mest känd för den rosade musikalen Elvis.

Men Ica nöjer sig inte med att bara påverka attityder utan kommer dessutom att under tre år rekrytera 500-1000 personer med funktionsnedsättningar till sina butiker.
Satsningen går under namnet ”Vi kan mer”.

Ica-chefen Kenneth Bengtsson vill rekrytera 500-1000 personer med funktionsnedsättningar.– Vi vill bidra till ett samhälle där alla får ta del och utvecklas till sin fulla potential, även om förutsättningarna för olika individer kan se olika ut. I grunden handlar det om att tro på människor och ge alla möjlighet att bli sedda, hörda och tagna i anspråk, säger Kenneth Bengtsson, vd och koncernchef, ICA AB.

Redan idag har ett 50-tal ICA-butiker, bland annat i Västerås, Kalmar, Östersund och Stockholm, avtal med personer som har funktionsnedsättningar. Detta ska nu accelereras och underlättas.
Satsningen görs i samarbete med Samhall och Sveriges kommuner. Alla ICA-butiker i landet kommer att kunna använda sig av det nya samarbetsavtalet.

– Butikerna får tillgång till nya medarbetare med nya erfarenheter. Projektet handlar om att sätta människan i centrum, att alla har rätt till lika värde och rätt till gemenskap och ett socialt liv, säger Thomas Strindeborn, ordförande i ICA-handlarnas Förbund.
Som ICA-handlare i Partille är Thomas Strindeborn en av de butiksinnehavare som redan har personer med funktionsnedsättning anställda.