Idrott och NPF är nyckeln till framgång för Aila

Idrott och NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, är nyckeln till framgång.
Det menar Aila Ibanez Mengüc som är idrottsledare sedan 20 år tillbaka och nu kämpar för att fler ska upptäcka fördelarna.
– Jag har själv ADHD och två av mina barn har också en NPF-diagnos. Idrott och träning hjälper oss att funka i vardagen, men det är också där jag får göra av med energi, ha roligt med andra och känna att jag utmanas och utvecklas, säger Alba.
– Bra idrott gör skillnad! Det gäller för individen, hens familj och närmaste omgivning, men även för samhället i stort.
Hon deltar på NPF-forum på Kistamässan i maj 2016 för att slå ett slag för Riksidrottsförbundets satsning ”Idrott för alla”.
– Våra 71 medlemsförbund har tillsammans satt en målbild att ”så många som möjligt ska kunna idrotta, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt”, berättar Aila.
Idrott för alla handlar om att kunna känna sig välkommen som man är.
– Alla föreningar i Sverige kan inte erbjuda allt för alla, men genom stora eller små justeringar kan svensk idrott tillsammans skapa ett öppnare klimat. Det kan handla om utbildning av ledare, utveckling av nya tränings- och tävlingsformer, anpassade verksamheter eller verksamheter som anpassar efter individens behov, säger Aila.
Hon har både erfarenhet och engagemang så att det räcker:
– På min fritid har jag varit idrottsledare i över 20 år inom flera idrotter och mött hundratals av idrottare. Idag med många år av erfarenhet och utbildning så känner jag mig ganska trygg i hur jag ska bemöta allas olikheter, men som ny och ung ledare hade jag inte den kunskapen och jag gjorde säkert många fel. Ideella ledare gör redan skillnad för många, men med ett öppnare klimat, mer kunskap och utbildning kan vi bli bättre
Nu jobbar hon som verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet.
– Det handlar om att stötta, leda och utveckla medlemsförbunden så att fler människor kan idrotta i en idrottsförening oavsett ålder, funktion, ambition och tidigare erfarenheter, säger Aila.
Vad kan bli resultatet av din medverkan på NPF forum?
– Jag hoppas visa att det händer mycket positivt inom svensk idrott just nu, men också att idrott och NPF är en framgångsnyckel.
– Jag vill också lyfta fram att i dagens stillasittande samhälle så är det viktigare än någonsin att röra på sig. Att träning är viktigt för den fysiska hälsan känner nog många till, men nu finns det så mycket forskning som visar att även hjärnan fungerar och mår bättre av träning.
Aila Ibanez Mengüc
Ålder: 40 år.
Om adhd: Fick diagnosen för ett år sedan.
Arbete: Verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet
Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm med en turkisk pappa och finsk mamma och två yngre systrar. Började spela basket i årskurs 5 och har sedan dess spelat och tränat andra barn, unga och vuxna på elit- och motionsnivå.
Bor: Hässelby, Stockholm.
Familj: Man och tre barn som är 8, 10 och 12 år gamla.