Inte helt i det blå

Systrarna Kim och Åsa Ekman grundade företaget C-wide och har i flera år arrangerat delfinresor till Bahamas, Costa Rica och Hawaii. Nu vill de satsa på resor för personer med funktionsnedsättning.
– Det är en hjärtesak för oss, säger Åsa Ek­man. Jag har länge arbetat med personer med funktionsnedsättning och då först och främst med personer med utvecklingsstörning. I mitt arbete har jag sett hur funktionshindrade förändras i kontakt med havet. Det är en otrolig upplevelse.

Många forskare menar att det kan ge en viss form av terapi att simma med delfiner. Människor med Downs syndrom, autism, depressioner och barn med kommunikationssvårigheter har visat goda resultat av en simtur med de människokära djuren. På vilket sätt upplevelsen påverkar en person vet man inte, men det är tydligt att människor mår bra och kan känna ett lugn i kontakten med delfiner.
C-wide gör resor till Bahamas, Costa Rica och Hawaii. Alla är välkomna att åka med och under sju dagar bor man tillsammans och tar dagliga turer ut på havet för att få kontakt med delfinerna. Väl i vattnet finns enklare hjälpmedel för den som inte är simkunnig. För den som vill resa med funktionshindrat barn går resorna idag endast till Bahamas och Hawaii.
– Nu i augusti går vår resa till Bimini på Bahamas och med följer en cp-skadad flicka och hennes pappa. Äntligen börjar vi få lite respons från personer med olika funktionsnedsättningar och det är fantastiskt kul! berättar Kim Ekman.

Men att åka iväg på en delfinresa är ingen budgetsemester. Resan kostar cirka 20 000 kronor per person. I detta ingår inte flygbiljett till resemålet, vilket är något som du måste bekosta själv. Däremot menar systrarna att de aktivt arbetar för att sänka kostnaderna för personer med funktionsnedsättning.
– Vi är väldigt öppna för förslag vad gäller priset om vi kan få med fler barn och unga med funktionsnedsättningar. Vårt mål är att hjälpa familjer att hitta sponsorer och fonder och bidrag som funktionshindrade kan söka. Inom kort kommer vi att ha en sådan sammanställning på vår hemsida, säger Kim Ekman.
Alla är välkomna att anmäla sitt intresse till företaget. Den enda begränsningen som finns är att de inte kan ta emot för många rullstolsburna åt gången, då rullstolarna inte får plats på båten.

Läs mer på www.c-wide.net