Nyheter |

”Jag är beroende av andra, det måste jag acceptera”

Jessica Smaaland gör sig redo för vintern. Snöskyffeln är ett av hjälpmedlen.

Jessica Smaaland. Collage och foto: Linnea Bengtsson.|Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.|Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.|Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.|Utrustning.

Jessica Smaaland. Collage och foto: Linnea Bengtsson.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Sommaren 2018 gick till historien som en av de varmaste på flera platser i landet. För Jessica Smaaland blev den 30-gradiga inomhustemperaturen ytterligare ett problem att försöka lösa, i en vardag som ganska ofta bjuder på oväntade situationer. Nu förbereder hon sig för vinterns utmaningar. Tur att hon är lösningsfokuserad.

Jessica Smaaland, till vardags politisk sekreterare på assistanskooperativet STIL, har nära till skratt när hon berättar om några av de personliga krissituationer som uppstått under åren. Kanske just för att ämnet egentligen är så allvarligt, att det är svårt att ta in hur ofta hon som har permobil och assistans dygnet runt, hamnar i svårigheter.

Men att oroa sig för allt som kan hända är inte lönt, menar hon.

– Jag går inte omkring och är rädd för allt som kan hända, men jag tänker på hur jag skulle kunna lösa olika situationer som jag vet kan uppstå.

Till exempel har hon en utrymningsmadrass under sin säng, om det skulle börja brinna i huset där hon bor.

En gång bjöd hon också hem en brandman från sin närmaste brandstation, för att höra hur hon och assistenterna skulle agera om det börjar brinna.

– Hissar får ju oftast inte användas när det brinner och det finns inte en chans för mig att kunna ta mig ned fyra trappor med hjälp av madrassen och en assistent.

Brandmannen sa att det var bra att Jessica kontaktat dem så att de vet om att hon bor där. Hans råd var: ”Så länge det inte brinner i lägenheten, stanna där, så kommer vi och hämtar dig.”

 

Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Sommarens värmebölja är annars det som senast orsakade problem för Jessica hemma i lägenheten ett stenkast från Öster­malms­torgs T-bana i centrala Stockholm.

– Det var så fruktansvärt varmt, över 30 grader inomhus dygnet runt. Arbetsmiljön för assistenterna var olidlig, jag själv var så varm i min korsett och permobil och inga fläktar gick att få tag på.

 

 

Fortsättningen av texten är endast öppen för Föräldrakrafts betalande prenumeranter, som också kan läsa den i Föräldrakraft nr 4, 2018 (ute i mitten av december 2018).


Logga in med din prenumerant-inloggning. Om du saknar inloggningsuppgifter, mejla till pren@faktapress.se


För info om prenumeration se https://hejaolika.se/prenumerera/

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content