”Jag hatar att förlora”

De svenska simstjärnorna Anders Ols­son, Jennie Ekström, Lalita Loureiro och Christoffer Lindhe tog inte mindre än tolv medaljer när EM-sim­ningen avgjordes på Island i oktober.

Jen­nie blev spelens drottning med fem guld och två brons. Här svarar hon och hennes två kollegor i Team Frösunda, Anders och Christoffer, på frågor från Föräldra­krafts läsare.

Anders svar

Hur är det att komma till ett mästerskap med förväntningar på guld och nya rekord?

– Jag börjar bli van att folk har höga förväntningar på mig. Men jag tänker inte så mycket på det. Jag har också höga förväntningar på mig själv att jag ska vinna vissa distanser och jag strävar alltid efter att sätta nya rekord.

Vad händer om du inte vinner och inte sätter nya rekord – blir du arg och ledsen då?

– Jag är en tävlingsmänniska ut i fin­gertopparna och hatar att förlora. Det spelar ingen roll för mig om jag vinner och har gjort det på en dålig tid, då blir jag arg på mig själv. Jag försöker också titta tillbaka på mina träningspass för att se vad jag har gjort annorlunda

Händer det att du misslyckas?

– Klart det händer att man misslyckas, det gör det för alla under tävlingar och träning. Det är då man måste bita ihop och komma tillbaka bättre än någonsin.

Hur går det med din satsning mot Ironman?

– Satsningen på Ironman har börjat och jag letar sponsorer för fullt nu. Eller rättare sagt, jag tränar och mina sport­agenter i Team Frösunda letar sponsorer.

Chistoffers svar

Hur bor ni (under EM-veckan)?

– Vi bor på hotell i Reykjavik.

Vad gör ni mellan tävlingarna?

– Vi vilar och laddar inför nästa tävling. Pratar om hur dagen har gått och hur det har gått för våra lagkamrater.

Har ni någon fritid under EM?

– Nej, vi har ganska lite fritid, det beror på hur och när vi tävlar. Det kan bli någon dag ledigt men då brukar vi träna och kolla på de andras finaler. Sen går den mesta tiden åt till att vila och ladda.

Vad har du för mål inför VM?

– Jag har som mål att förbättra mina tider och mina svenska rekord. Ta mig när­mare mina konkurrenters tider.

Jennies svar

Hur kändes det att vinna guld?

– Det var kul att vinna guld och få stå på pallen och höra den svenska nationalsången och när de sa att man är Europa­mästare. Att vinna på 200 fritt var nog extra kul för det var där jag låg längst ifrån guldet före start.

Kan du bli ännu bättre till VM?

– Med tanke på att jag gjorde bra tider på EM och att det är väldigt kort tid fram till kortbane-VM så kommer det bli svårt att slå tiderna, men självklart kommer jag försöka. +