”Jag pushar mig lika hårt som Charlotte Kalla”

Idrottspanelens Stina Sellin är ett av de namn och ansikten som Svenska handikapp­idrottsförbundet skyltar med i sin uppfräschade kampanj Lag Paralympics.
Föräldrakraft nådde henne just före avresan till Paralympics i Vancouver.

Lag Paralympics har genomfört en ny annonskampanj under vintern, liknande den som föregick Paralympics i Peking 2008.

Med bilder på några av idrottarna, bland dem skidåkaren Stina Sellin, och med slående texter som ”Jag pushar mig lika hårt som Charlotte Kalla, men jag blir bara hälften så trött i armarna” har man försökt öka uppmärksamheten inför Paralympics.

De företag som tidigare stött kampanjen har visat fortsatt lojalitet, och nya har tillkommit.

Du är ett av skyltnamnen i Lag Paralympics. Hur känns det att på det sättet representera truppen och handikappidrotten?

– Jag tycker bara att det känns roligt att just jag blev uttagen som skyltnamn. Kampanjen presenteras som en bra och rolig idé och jag tror att folk lägger mer märke till den när man jämför oss med idrottare från OS, som till exempel att jag ställs mot Chalotte Kalla. Kampanjen lyfter också fram att vi kämpar lika mycket som andra idrottare, säger Stina Sellin.

Ökar uppmärksamheten pressen på dig som idrottare?

– Nej, den fungerar som peppning och får mig själv att inse att det snart är dags och att vi snart åker till Kanada.

Rekordstort åldersspann

Truppen som är med i Lag Paralympics har ett rekordstort åldersspann, från debuterande Simon Jacobsen, 16 år, till Hå­kan Axels­son, 52, även han debutant.

Du tillhör de yngre i truppen, men gör trots det redan ditt andra Paralympics.

Vad lärde du av förra gången? Vad har du ändrat i dina förberedelser inför denna gång?

– Det är lite komiskt att jag är bland de yngsta, trots att jag redan har varit med för fyra år sedan. Förra gången var jag så fruktansvärt nervös, nu har jag lärt mig att försöka fokusera på loppet istället för på allting runt om. När jag var med 2006 var jag också den enda aktiva på längdskidor, och då lades all fokus på mig. Det var ganska jobbigt eftersom jag aldrig hade stått så mycket i centrum eller fått så mycket uppmärksamhet. Det kan jag också hantera mycket bättre nu.

Vad har du för förväntningar på dina resultat?

– Det är väldigt svårt att svara på, men en dröm är att ta medalj, utan den drömmen är det ingen mening att ställa upp. Men det är väldigt hård konkurrens och det är så mycket som ska passa in på rätt dag och rätt tid. Jag brukar ha sprint i fristil som min bästa gren. Sprinten i Para­lympics avgörs i klassisk stil, men det är  nog ändå där jag har störst chans.

När du läser det här har Stina Sellin  en tävling kvar på programmet, favoritdistansen sprint, som går den 21 mars.

Dessförinnan ska hon förhoppningsvis ha genomfört två tävlingar, 15 km fristil och 5 km klassisk.