Jobbet inspirerar Peter

Peter Granström har precis gått ut gymnasiet men vet redan att han vill plugga vidare. Till speciallärare. Och det är jobbet som personlig assistent som inspirerar honom.

– Ja, jag har tankar på att läsa till speciallärare. Eller att satsa på musiken. Jag spelar i lite olika bandkonstellationer, berättar Peter.

Efter att ha gått ut samhällslinjen på gymnasiet sökte Peter aktivt efter assistentjobb via Platsbanken.
– Jag hade inga speciella förväntningar, men jag har jobbat med barn tidigare. En av mina brukare är musikaliskt intresserad vilket avgjorde det hela. Vi sjunger och spelar och lyssnar på musik. Det är en viktig pusselbit i relationsbyggandet.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att det är fantastiskt roligt! Förutom att de barn jag jobbar med är trevliga så är den pedagogiska biten väldigt intressant. Till exempel hur man gör för att anpassa studiemiljön för brukaren, eller hur träningsdelen på Move & Walk fungerar. Man får tillbaka väldigt mycket energi från brukarna, det är ett givande och tagande.

Vad är svårast?
– De stora pedagogiska och kommunikativa utmaningarna. Att tyda det brukaren menar och vill. Ibland måste man lägga fram alternativ och förslag genom att använda bilder eller bara genom att muntligt ge två alternativ genom att fråga ”menar du det här eller det här?”

– Det är också svårt att man inte kan prata av sig med någon. De andra assistenterna kan jag i och för sig prata med liksom min arbetsledare. Men det är lätt att man går hem med en massa tankar.

Hur vill du utveckla assistansen?
– Det vore bra om det blev högre status på yrket. Det är upp till assistansbolagen att utbilda assistenten, men det är så många föräldrar som inte har någon kontakt med assistansanordnaren. På Move & Walk är det mer integrerat.
– Högre lön skulle höja statusen!

Vilka goda råd vill du ge?
– Till dem som funderar på att börja jobba som assistent vill jag säga ”gör det inte om du inte tycker att det verkar kul”. Bli inte assistent bara för att ta ett jobb. För din egen skull och för barnens skull, sök inte ett sådant jobb om du inte är humanistiskt lagd.

– Till brukare vill jag säga att ”anställ bara assistenter som du gillar, även om dina föräldrar kan tycka annorlunda”. Välj inte första bästa eftersom det finns många olämpliga personer som söker. Intervjua flera personer.

– Anhöriga vill jag rekommendera att ha koll på att det är bra assistenter och att se till att assistenten och brukaren trivs ihop. Hjälp till att lösa de problem som uppstår. Om till exempel personkemin inte stämmer är det viktigt att ta upp det så att det inte går ut över brukaren, säger Peter Granström.  +