Kändismodellen Madeline inspirerar i Sverige

Hon är bara 19 år men är redan en stor inspiration för många, som den första internationella modellen med Downs syndrom. Madeline Stuart har pressat sig in i den tuffa modevärlden, har en halv miljon följare på sociala medier och njuter av uppmärksamheten – nu är hon i Stockholm för att bland annat dela ut pris på FUB:s gala ”Störd och stolt”.

– Jag har roligt, idag har jag provat jättefina klänningar, säger Madeline.

Föräldrakraft träffar henne och hennes mamma på FUB:s kontor i Stockholm. Australienskan är en av huvudpersonerna på galan, där hon ska dela ut pris till någon som gjort något bra för personer med utvecklingsstörning. Utöver det är hon i full fart med ett lite, än så länge, hemligt och ganska spektakulärt modelljobb.

– Det är fantastiskt roligt att vara här i Sverige. Vi är lite trötta och ganska ovana vid kylan och de korta dagarna, men när Maddy får vara med i sammanhang som den här galan, då märker man att det är som att komma hem för henne, säger hennes mamma Rosanne Stuart.

En lite trött, men glad Madeline, lägger surfplattan åt sidan när vår fotograf vill ta några foton. Och det märks att hon är en van modell, hon tittar rakt in i kameran med ett stort leende.

Foto på Madeline och Rosanne Stuart.
Man ska leva i nuet, menar Madeline och Rosanne. När Madeline uttryckte för sin mamma att hon ville bli modell, var det självklart för Rosanne att Madeline skulle få testa. Nu är hon känd över hela världen. Foto: Linnea Bengtsson

Karriären har verkligen kickats igång med stormsteg för den unga modellen. På sociala medier har Madeline en halv miljon följare och redan nu är hon uppbokad på fashion week i Milano, Tokyo, New York, Paris och Berlin under nästa år.

– Maddy tillhör en ny generation av unga som kommunicerar och tar plats på sociala medier på ett helt nytt sätt. Innan Instagram och Facebook var det några få som bestämde vem som får synas i media, nu kan vem som helst bli en stjärna om man har något att berätta. På det sättet gör Maddy stor skillnad varje dag, när hon visar upp sitt liv som modell, men också vardagslivet hemma tillsammans med hennes pojkvän. För mig är det det allra häftigaste, säger Rosanne.

Imorgon lördag, får publiken möta Madeline i Blå hallen i Stockholm, och i nästa nummer av Föräldrakraft (nr 1 2016) kan du läsa hela den långa intervjun med henne – där hon och hennes mamma berättar om hur det gick till när hon blev modell och hur de tror att hennes karriär kan hjälpa till att förändra synen på personer med funktionsnedsättning.