Kartläggning av toalettbesök och sexualvanor väcker bestörtning

Försäkringskassan ger inte upp ambitionen att klocka toalettbesöken för assistansberättigade i minuter och sekunder. Men nu har handikapprörelsen tröttnat och lämnar i bestörtning samarbetet i den statliga referensgruppen.

Förslaget till bedömning av personlig assistans är en grov kränkning av människors integritet, säger handikapprörelsens representanter som förklaring till att man hoppar av samarbetet Försäkringskassan och Socialstyrelsen.

– Vi har tidigare påtalat att våra synpunkter nonchaleras, men vi övertalades då att stanna kvar med löften om att dialogen skulle förbättras, säger handikapp- och brukarrörelsens representanter i ett uttalande idag.

Handikapprörelsen har haft sju personer i den statliga referensgruppen som på regeringens uppdrag ska ta fram ett instrument för att bedöma behovet av personlig assistans.

Samtliga lämnar nu referensgruppen i protest och kräver att det förslag som utarbetats kastas i papperskorgen.

Förslaget till bedömningsinstrument är en grov kränkning av människors integritet, anser de.
– Vi förväntas redovisa allt från våra intimaste behov på toaletten, att vi upprätthåller balanserad diet till huruvida våra sexualvanor är säkra. Enbart våra matintag ska utredas på 16 sidor och då ingår inte ens behoven kring tillagning av mat, skriver handikapprörelsens representanter.

Ett exempel på integritetskränkande inslag i det nya förslaget är att toalettbesök ska klockas i minuter och sekunder.

Det nya instrumentet ska nu testas i verkligheten, men representanterna betecknar hela idén som en skandal:

– Vi menar att utredarna helt har förlorat sig i samhällets behov av att kontrollera, ifrågasätta och begränsa oss. Våra livsvillkor ska passa in i de samhällsekonomiska ramarna istället för att jämställas med andra människors. Detta är skandal och liknar på intet sätt något som andra människor i Sverige kan bli utsatta för.

Det nya instrumentet uppges bestå av ett 91-sidigt dokument där varje detalj i en persons liv ska redovisas och därefter detaljerat rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare.

Det gemensamma uttalandet har undertecknats av Vilhelm Ekensteen, IfA – Intressegruppen för Assistansberättigade, Jonas Franksson, Stil, Cecilia Blanck, Föreningen JAG samt HSO:s representanter Henrik Petrén, RBU – Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, Marie-Jeanette Bergvall, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och Wenche Willumsen, DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.