Katrin, 13, träffar alla kompisarna på Playahead

”Ungdomarna började hänga i vardagsrummet. Så vi byggde in en liten box i garaget, det är deras privata sfär där de kan häng. Och det är så mycket bättre än att de försvinner ut på stan.”

Katrin Rocksten är 13 år och bor i Täby utanför Stockholm. Sedan ett halvår tillbaka är hon en flitig användare av internetcommunityn Playahead. För henne fungerar communityn som en chatt, där hon träffar alla sina vänner efter skolans slut.
– Men först gör jag läxorna, eller hur? säger hon med en lurig min till assistenten Emilie.
Hennes två äldre syskon, Robin som är 17 år och Rebecca som är 15 år, hade redan användarnamn på communityn Playahead när de hjälpte henne att bli medlem. Sen dess är hon fast.
– Hon sitter typ fem timmar om dagen! säger Robin som sedan ångrar sig lite och tillsammans kommer syskonen fram till att hon bara sitter vid datorn tre timmar om dagen.

Vi sitter i familjens ombyggda garage, som blivit som en liten ungdomsgård. När barnen blev äldre insåg mamma Inger och pappa George att huset skulle invaderas av unga om de inte ordnade ett rum där kompisarna kunde hänga.
– Ungdomarna började hänga i vardagsrummet. Så vi byggde in en liten box i garaget. Det är deras privata sfär där de kan hänga. Och det är så mycket bättre det, än att de försvinner ut på stan, säger Inger Rocksten. I ”ungdomsboxen” står familjens dator.
– Vi brukar kunna sno åt oss datorn när Katrin har lagt sig, säger Rebecca med ett skratt.
Katrin är en aktiv tjej som gärna umgås med kompisar, shoppar, går på disco och särskilt gillar att rita. När hon inte hänger framför datorn går hon ibland på rullstolsträning. Men när de tre syskonen samtalar med varandra är det oklart om hon går dit för träningens skull eller för det sociala umgänget.
– Det är kul med rullstolsträningen. Vi åker lopp och spelar innebandy, säger Katrin.
– Ja, fast när jag varit där ser jag dig mest hänga med dina kompisar eller hugga fast i någon som har en elrullstol och åka snålskjuts, säger Robin.
Hon är full av social energi och när läxorna är gjorda på kvällen är det Playahead som gäller.
– Jag pratar med alla mina vänner. Jag brukar inte lära känna nya vänner på Playahead, utan chattar med dem jag redan känner, säger Kat­rin.
Hur skulle det kännas om mamma och pappa blev medlemmar på Playa­head och spionerade på det du skrev?
– Jag skulle bli arg. Lite av det jag skriver är hemligt och jag tror inte att mamma och pappa skulle förstå min humor. Jag skriver en massa konstiga saker och bara flummar, säger Katrin.
Syskonen håller med. Katrins humor är ökänd i familjen.
– Hon älskar när andra ramlar och gör illa sig. När hon var mindre och blev ledsen kunde man bara göra henne glad genom att låtsasramla. Då glömde hon genast bort att hon var ledsen! säger Rebecca.
Katrin håller med. Det är roligt när andra ramlar.

Ingen av syskonen har använt sig av communities för att lära känna nya vänner. De använder snarare de digitala mötesplatserna för att hålla kontakten med gamla kompisar.
– Man får skapa en egen presentation om sig själv och kan välja vad man vill berätta och vad man vill hålla hemligt. Det är kul! Man kan visa upp en bättre version av sig själv. Jag tror att det är därför det blivit så populärt med communities, säger Robin.
De talar även om att det är viktigt för många att ha en snygg presentationsbild. De flesta förskönar bilderna på sig själva.
– Man ser ju aldrig någon som lagt in ett vanligt foto som du hittar i ett fotoalbum hemma hos familjen, säger Robin.
Ingen av tonåringarna skulle trivas med att deras föräldrar skulle vara på samma communities som dem. De håller inte på med något direkt hemligt, men vill ändå inte ha mamma och pappa där.
– Och då skulle de säkert tas för 60-åriga pedofiler, säger Robin.

Inger och George har aldrig känt någon oro över vad barnen gör på internet. I Katrins fall tycker Inger att det kan vara särskilt bra att hon kan umgås över internet.
– Hon är en social tjej. Men när hon kommer hem från skolan är det läxor som gäller och sedan är det rätt krångligt för henne att ta sig ut. Det blir lätt att man ger henne mer utrymme för it-användning, eftersom hon inte, som hennes två andra syskon, bara kan ge sig ut på stan hur som helst. Hennes kontaktnät blir begränsat och på det här sättet kan hon hålla bra kontakt med sina kompisar, säger Inger.

Enda problemet hon kan se med Katrins it-användande är kostnaderna.
– Jag pratar rätt mycket i telefonen, säger en fnittrande Katrin.
– Hon sitter och pratar i telefon samtidigt som hon chattar på internet, säger mamma Ingrid.
Stämningen i huset är på topp när jag lämnar familjen. Katrin har tagit över platsen vid datorn och fastnat där, storasyster Rebecca gör ett tappert försök med kvällens riskokning och mamma Inger är på väg till en gala på stan. Mörkret lägger sig över den första kvällen i februari och Katrin loggar in på hennes favoritställe Playahead för att chatta, tycka, flirta och umgås tillsammans med 25 000 andra ungdomar i Sverige.