KD försvarar budgeten: Vi är överens om att skjuta till mer pengar till assistans om det behövs

Under onsdagen vann KD och M riksdagsomröstningen om nya statsbudgeten. Samtidigt rasade en proteststorm mot att utlovade extrapengar till assistans inte fanns med i budgeten. Nu svarar Pia Steensland (KD) på kritiken.

I en kommentar på HejaOlikas Facebooksida säger Pia Steensland att ”M och KD överens om att skjuta till mer pengar för att säkerställa att de som behöver assistans för att andas och för sondmatning faktiskt ska få det”.

Pia Steensland är ny talesperson för KD i funktionsrättsfrågor. I oktober gick hon ut hårt mot regeringen, och krävde bland annat att regeringen omgående skulle agera för att riva upp domarna som försämrat rätten till personlig assistans.

– Situationen är akut. Socialdemokraterna sa ju i de brinnande sista dagarna av valrörelsen att den är beredd att gå vidare. Vi vill trycka på för att få regeringen att agera, sa Pia Steensland då i en TT-intervju.

I en annan intervju, med Mariefreds tidning, sa Steensland att LSS intentioner måste återupprättas.
– De senaste årens nedmontering av insatserna i LSS har gjort att många barn och vuxna som har de allra största behoven av stöd har fått sin tillvaro raserad. Vi måste se till att de återfår rätten att leva, inte bara överleva, sa Steensland.

På Intradagarna i oktober efterlyste hon ett samhällsekonomiskt perspektiv på frågorna om LSS och assistans.
– Vi tycker att assistansersättningen är billig, sa Pia Steensland.

– När många förlorar personlig assistans får det stora negativa effekter på samhällsekonomin, till exempel genom att anhöriga inte kan arbeta. Vi måste titta på de samhällsekonomiska effekterna av LSS-utredningens förslag, det är först då man kan prata, sa Pia Steensland.

I KD:s egen budgetmotion tidigare i höst fanns en satsning på 1,6 miljarder kronor extra till assistans. När det visade sig att denna satsning inte finns med i KD:s och M:s gemensamma budget utbröt omedelbart en svekdebatt.

Nu svarar Pia Steensland på kritiken med en kommentar på HejaOlikas Facebooksida. Så här lyder kommentaren:

”Kristdemokraternas bedömning är att den mest akuta situationen inom LSS är att många personer idag inte får den hjälp de behöver för att andas och med sondmatning.

I och med att den gemensamma M/KD-budgetreservationen vann i omröstningen i riksdagen i dag kommer vi äntligen kunna ta de första stegen för att starta den lagändringsprocess som behövs för att säkerställa att andning och sondmatning ska vara grundläggande behov. Detta är något som vi har kämpat för under väldigt lång tid.

Ja, vi lägger mindre pengar tillsammans med M än i vår egen KD-budget. Men det är viktigt att komma ihåg är att dagens beslut i riksdagen är ett först, om än viktigt och avgörande steg. Pengarna kan inte användas förrän vi har en lagändring på plats. När lagen väl är på plats är M och KD överens om att skjuta till mer pengar om det behövs för att säkerställa att de som behöver assistans för att andas och för sondmatning faktiskt ska få det.

M/KD-alternativet är sammantaget oerhört mycket bättre än övergångsbudgeten. Vi är därför glada över att våra båda partier har landat i gemensamma viljeyttringar som långsiktigt kommer bidra till att återupprätta LSS. Det känns mycket bra att vi fick majoritet för detta i Riksdagen. Framåt kommer KD fortsätta att driva på hårt för att få till ytterligare förbättringar inom LSS. Men vi kommer inte klara av detta ensamma. Vi behöver alla hjälpas åt för att från olika håll driva på opinionen för att få till förändring. Jag litar på att vi tar kampen tillsammans.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.