Kim Källström Trophy för spelare med utvecklingsstörning

Världens största fotbollsturnering för ungdomar, Gothia Cup, får en klass för fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Initiativtagare är fotbollsstjärnan Kim Källström.

Kim Källström tog själv kontakt med Gothia Cup och förklarade att han vill sponsra en klass för spelare med utvecklingsstörning.

– Jag vill gärna ge barn och ungdomar med en utvecklingsstörning en chans att få spela fotboll på samma sätt som jag själv fått. Det här är något jag funderat på och velat göra under många år. Den som inspirerat mig till detta är min farmor som arbetade med barn och ungdomar med utvecklingsstörning under en lång tid. Min vilja är att så många som möjligt skall få chansen att ta del av den gemenskap och glädje som fotbollen ger. Att delta i världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup, är ett minne för livet! säger Kim Källström.

Turneringen, som kommer att kallas Kim Källström Trophy, ska spelas i mixade sjumannalag.

Turneringen blir en del av Gothia Cup och sker i samarbetet med Special Olympics. En internationell organisation som enbart riktar sig till ungdomar med utvecklingsstörning.

– Vi är jätteglada och det känns som ett riktigt kul samarbete, säger Jonatan Sandberg, Sports Director för Special Olympics Sweden. Gothia Cup är världens största fotbollsturnering för ungdomar och samlar varje år 35 000 spelare från hela världen.

– Vi på Gothia Cup är mycket entusiastiska och laddade inför den nya klassen. Stödet från Kim är fantastiskt och gör det möjligt för fler internationella lag att delta. På så sätt kommer klassen att bli en naturlig del av hela turneringen. Att få möta lag utanför Sverige är också en av många positiva händelser som gör Gothia Cup så unikt, säger Roger Andersson, marknadsansvarig på Gothia Cup.

Kim Källström spelar idag i Lyon och har ett förflutet i BK Häcken. Han har också varit med och vunnit Gothia Cup som ungdomsspelare.