Kom i balans med Genny 2.0

Utmanaren till Segway är här. Genny Mobility lanserar nu Genny 2.0, på Hjultorget. Den tekniska lösningen bygger på samma princip som Segway. Det vill säga en självbalanserande bottenplatta som gör fordonet lättkört och frigör båda händerna.

Fordonet är det enda i sitt slag i världen. Uppfinnaren heter Paolo Badano och bor i Italien. Han använder själv rullstol efter en olycka 1995. Paolo Badano blev inspirerad av Segway och tänkte att det måste funka även för sittande, om inte ännu bättre, eftersom man då får en lägre tyngdpunkt. Sagt och gjort, i år färdigställdes den första modellen. Och nu finns det också en generalagent i Norden.

Tack vare fordonets förmåga att balansera själv kan föraren sitta bekvämt och vara delaktig i det som sker runtomkring. Exempelvis äta en glass eller hålla någon i handen och samtidigt manövrera tvåhjulingen. Den kan köra framåt, bakåt, stanna, svänga eller rotera direkt på stället. Det räcker med att föraren rör den övre delen av kroppen för att köra Genny säkert. Med styret svänger man åt vänster eller höger med ena handen, vilket gör den andra fri.

Björn Öhman är säljare på Genny Mobility och berättar att fordonet funkar lika bra att köra i sand som på snö och dessutom i terräng. Genny har även flera elektroniska och mekaniska säkerhetssystem. Hela drivsystemet är redundant, det vill säga det har dubbla uppsättningar batterier, gyros, datorer och elmotorer.

– Skulle exempelvis någon del i drivsystemet sluta att fungera kommer fordonet att stanna och bibehålla balansen så länge som det behövs, säger Björn Öhman.