Konferens med fokus på kvinnlighet
Nästa sommar hålls en unik kvinnokonferens för kvinnor med intellektuella funktionshinder. Föreningen Grunden i Göteborg har fått 500 000 kronor från Ungdomsstyrelsen för att arrangera konferensen.
– Det behövs för att stärka kvinnornas identitet som just kvinnor och inte funktionshindrade. Anledningen till att vi vill ha en särskild konferens för kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar är att de ofta inte lyckas ta plats på konferenser för personer med alla sorters funktionsnedsättningar. Har man inte ett avancerat språk är det svårt att tala för sig i sådana sammanhang, säger Ann-Christin Hult från Grunden.
På Grunden är det viktigt att ingen segregeras, funktionshindrade och icke funktionshindrade jobbar sida vid sida och inga beslut tas av personalen bakom lyckta dörrar. Den kommande kvinnokonferensen arrangeras av Annika Ronneland och Ann Holmberg, som kommer arbeta med en coach som stöd i arbetet. Just nu har de båda kvinnorna fullt upp med arbetsintervjuer för den perfekta coachen.
– Det är de som bestämmer vem som ska bli deras coach. Sedan påbörjas arbetet på riktigt den 15 augusti. Det är Annika och Ann som driver hela projektet och redan där har vi gjort stora vinningar, att det är två kvinnor som själva har intellektuella funktionshinder som arrangerar konferensen, berättar Ann-Christin Hult.
Hon menar att det är viktigt att man börjar fokusera på kvinnornas kvinnlighet och inte bara deras funktionshinder. En stor brist i särskolan idag är att man nästan inte alls fokuserar på den kvinnliga kontakten.
– För kvinnor är det en självklarhet att kunna tjattra, fnissa och skvallra med sina väninnor. Många kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar saknar nära kontakter med väninnor. Det är i ungdomen man utvecklar många av sina sociala färdigheter och ofta med hjälp av sina vänner. Eftersom man inte fokuserat på detta för unga tjejer med intellektuella funktionshinder hämmas de i sin sociala utveckling, menar Ann-Christin Hult.
Därför, menar hon, är det så viktigt att hitta mötesplatser för kvinnor i alla åldrar där de bara får vara kvinnor och inte möts som funktionshindrade.
– På konferensen ska vi diskutera allt möjligt och ta upp frågor om både vad som är jobbigt och vad som är häftigt och roligt med att vara kvinna. Ofta tas bara de negativa aspekterna upp när man pratar om kvinnor och funktionshinder. Vi måste sluta att bara fokusera på problematiken, säger Ann-Christin Hult.
Hon berättar att man bland annat diskuterat att ha föreläsningar om genus, ta in fem kvinnor från fem olika kontinenter och ha olika spännande workshops. Till exempel vill man ta in instruktörer i olika dansstilar.
– Tjejerna ska få lära sig att skaka på rumpan i feminina danser. Det viktiga är att vi fokuserar på livet och kvinnligheten. Man skulle kunna säga att vår målsättning är att erbjuda allt från ”knyppling till fight”, säger hon.
Att ha en särskild konferens för kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar är ett måste menar hon. Meningen är inte att segregera människor, men det är viktigt för kvinnor med intellektuella funktionshinder att kunna komma till ett forum där deras språkförmåga inte blir ett handikapp.
– Förhoppningsvis kan kvinnorna ta med sig erfarenheten från den här konferensen och känna sig tryggare i att ta plats muntligt på andra mötesplatser. Ofta är man ovan att föra sin egen talan, det vill vi ändra på, säger Ann-Christin Hult.
Konferensen kommer vara öppen för kvinnor från 15 år och uppåt. Man kommer inte fokusera på en viss åldersgrupp, utan hoppas kunna locka kvinnor från hela landet i alla åldrar.
– Det viktigaste är att vi kan sparka igång nätverk för kvinnorna, säger Ann-Christin Hult.
Att man bara har planer att dra igång en kvinnokonferens beklagar Ann-Christin. På frågan om det inte även borde finnas en manskonferens, svarar hon självklart. Men det är svårare att hitta medel för liknande projekt för män. Pengarna från Ungdomsstyrelsen har man fått för att de har ett uppdrag att främja kvinnors organiserande.
– Det är en dröm att få göra likadant för killar och män. Även män lever efter klyschor, man tittar på tv och ser hur ”en riktig karl ska vara”. Frågor som hur mycket det är okej att tafsa och hur man ska vara mot andra är frågor man ofta inte vågar ta upp i särskolan. Så självklart behövs det en liknande mötesplats för män med intellektuella funktionshinder, säger Ann-Christin Hult.
För mer information om Grunden: www.grunden.se