Kraven på att rädda resursskolorna växer

”Rädda resursskolorna, de behövs!” Flera hundra föräldrar och elever samlades på torsdagseftermiddagen utanför Stockholms stadshus för att protestera mot ekonomiska försämringarna för kommunens resursskolor.

Även om demonstranterna aldrig fick träffa skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) blev protesterna en framgång genom att så många deltog och även medierna uppmärksammade kraven.

Ett öppet brev överlämnades till Utbildningsnämnden som hade sammanträde i Stadshuset i samband med demonstrationen. Här finns ett pressmeddelandet med föräldragruppens öppna brev.

”Att alla barn ska inkluderas låter fint. Problemet är att våra barns funktionshinder istället förstärks av att de tvingas vara i stora grupper”, skriver föräldragruppen.

”En vanlig skoldag i en skola som inte är anpassad fullt ut för dem är traumatisk, och i trauma lär man sig inget. De blir mycket ofta hemmasittare och får psykiska pålagringar av stressen som gör att de inte kan inkluderas i samhället längre fram. Barnets situation påverkar dessutom hela familjen negativt.”

”De flesta av våra barn har först provat att gå i vanlig skola, enligt inkluderingstanken. Det har inte fungerat. Först när de kommit till sina nuvarande resursskolor har de blommat ut, börjat nå målen, sluppit mobbning och kränkningar och fått förutsättningar att utvecklas till sin fulla potential”, skriver föräldrarna.

Föräldrakrafts Linnea Bengtsson var på plats för att dokumentera demonstrationen och här är ett antal bilder på deltagarna.

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto

 

Foto