Krock i programmet drabbar Malmö Open

Bredd- och elittävlingen Malmö Open tappar deltagare då EM i kälkhockey går samtidigt i Sollefteå.

Men för elhockeyn ser det ljust ut. Hela tolv lag är anmälda till Malmö Open.

För första gången på fem år lockar Malmö Open färre än 2000 aktiva. Anledningen är att tävlingen krockar med Svenska handikappidrottsförbundets flaggskepp Paralympic Winter World Cup, med EM i kälkhockey.

– Representanter för andra nationers förbund ringer oss och frågar om det är sant, säger Dedjo Engmark, koordinator för Malmö Open.

Bredd- och elittävlingen Malmö Open startar idag med rullstolsbasket, övriga turneringar spelas under lördagen och söndagen.

Malmö Open har i år 12 idrottsgrenar på programmet. Kälkhockey skulle också ha varit med i Malmö Open, men grenen lyftes ut ur programmet då arrangemanget delvis krockar med Paralympic Winter World Cup i Sollefteå.

– Kälkhockeyn brukar samla över 200 deltagare. Men det är inte bara där deltagartappet blev. Många nationer har inte råd att skicka trupper till både Sollefteå och hit. Tjecker och ryssar och många andra, framför allt från baltstater, tvingas prioritera Paralympic Winter World Cup, säger Dedjo Engmark.

Hur kunde det bli så att två jätteturneringar arrangeras nästan samtidigt?

– Det är helt sagolikt märkligt att sånt här kan hända. Här sitter vi och skickar in tävlingsansökningar och tillstånd för att tävlingar inte ska kunna krocka. Det finns ett antal andra datum som man hade kunnat lägga den tävlingen på. Vi har arrangerat Malmö Open sedan 1977, säger Dedjo Engmark.

Dedjo Engmark anser att Svenska handikappidrottsförbundet inte sett Malmö Opens storhet.

– Vi har märkt det tidigare att det svenska förbundet inte prioriterar oss, det märker inte Malmö Opens storhet på samma sätt som man gör inom andra nationers förbund. Representanter från andra nationers förbund ringer och frågar om det här är sant, säger Dedjo Engmark.

Kälkhockey är en av få idrotter som även lockar aktiva utan funktionsnedsättningar. När nu en av två stora klubbtävlingar ställs in, försämras chanserna att behålla dessa killar, som är så värdefulla för idrotten.

– Kälkhockeyn har en tuff tillvaro, och den kommer att få en ännu tuffare tillvaro när en av de få klubbtävlingar som arrangeras försvinner. En sådan här liten idrott som kälkhockey är beroende av att även icke funktionshindrade spelar är med. De enda klubbturneringarna är egentligen Malmö Open och Stockholm Winter Games. Försvinner en av de tävlingarna så går kanske de här killarna till andra idrotter istället. Ett sådant här beslut slår undan benen för idrotten ännu mer, säger Dedjo Engmark.

Men årets upplaga av Malmö Open har även goda nyheter att bjuda på.

Vi kämpar vidare och ser utvecklingsmöjligheter inom andra idrotter. Vi har en turnering med tolv elhockeylag, och rullstolsrugbyn växer också, säger Dedjo Engmark.