Kvinnor och ungdomar fokus i ny jobbutredning

Mer träffsäkra stöd på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar – särskilt för unga och kvinnor. Det är målet för regeringens nya utredare Cristina Husmark Pehrsson.
Samtidigt avslöjas att Samhalls framtid ska utredas av Statskontoret.

I april 2012 ska Cristina Husmark Pehrsson vara klar med sin utredning om arbetsmarknadspolitiska insatser.
Hon ska analysera hur de olika anställningsstöden kan förbättras för att bli mer träffsäkra än idag.

Just nu har drygt 87 000 personer med funktionsnedsättningar olika anställningsstöd. Ytterligare 170 000 personer med funktionsnedsättningar är anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

– De olika stöden har funnits länge utan att det har gjorts någon större förändring av dem, samtidigt som arbetsmarknaden har förändrats, sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström när hon presenterade utredningen på onsdagen.

Hon betonade att det är särskilt viktigt att göra ”mycket mer” för unga med funktionsnedsättningar och att förbättra övergången från skola till arbetsliv.

Även kvinnor med funktionsnedsättningar står i fokus för den nya utredningen.
– Idag riktas 60 procent av stöden till män men det är viktigt att även kvinnor kommer i arbete, sa Hillevi Engström.

Cristina Husmark Pehrsson lovade granska insatserna för kvinnor.
– Det finns en diskriminering som det är väldigt viktigt att vi tittar på, sa Husmark Pehrsson.

Hon betonade även att det är viktigt att studera vad man har gjort i andra länder och nämnde bland annat det australiensiska projektet Disability Employment Network.

När det gäller Samhall ska Statskontoret göra en översyn. Samhall föreslog nyligen en satsning på nya tidsbegränsade anställningar för att kunna erbjuda många fler ungdomar arbete. Det är en av de frågor som Statskontoret nu ska titta närmare på.