Lagkrångel stoppar älgjakt för många

Lagen hindrar många personer med funktionsnedsättning att delta i årets älgjakt, som drar igång i södra Sverige på måndag.
Det hävdar Svenska Jägareförbundet som göra det enklare att få dispens för motordrivet fordon.

– Lagstiftningen i detta avseende är både föråldrad och helt oacceptabel. En ändring måste komma till stånd säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Enligt honom är det många tillstånd som ska sökas innan man ger  sig ut. Till exempel kan det krävas undantag från terrängkörningslagen.

– Dispensen gäller olika i olika län och handläggningstiden är lång. I en del län får man dispens för bara den egna  jaktmarken och blir man  inbjuden till jaktgrannen på jakt måste man tacka nej eller försöka få ny dispens även för grannens mark, säger Hans von Essen.

Enligt förbundet har en hel del av landets 300 000 jägare olika funktionsnedsättningar, men jakten skulle alltså kunna vara tillgänglig för många fler.

En av de som arbetar hårdast för att göra jakten tillgänglig är jaktvårdskonsulenten Rikard Södergren som själv är rullstolsburen. Han ska förstås ut på jakt nästa vecka.

– Jag tar mig ut på min fyrhjuling och får hitta en lämplig höjd som pass för det är inte tal om att försöka komma upp i ett jakttorn. Annars är det som att jaga i största allmänhet med skytteträning, klädd för väder, trevliga jaktkamrater, bra hundar och goda smörgåsar i ryggsäcken, berättar Rikard Södergren.

Förutom att han slåss för en förenklad lagstiftning, särskilt när det gäller dispens för motordrivet fordon, arbetar Rikard Södergren med att förbättra tillgängligheten på skjutbanor.

Jägareförbundet anordnar ett antal jakter speciellt för personer med funktionsnedsättningar. Bland annat har två älgjakter nyligen genomförts i norra Sverige och en rådjursjakt väntar norr om Stockholm.