Lägre kostnad efter strid

Familjen Hedberg i Nässjö är en av sju familjer som fick hjälp av FUB:s jurist Nina Alander att överklaga kommunens oskäliga pris på kollovistelse. Det blev uppmärksamhet i media och länsstyrelsen agerade. Länsrätten gav familjerna rätt.

Cassandra, 15 år, har varit på kollo många gånger, både på höst och somrar. Hon har en lätt utvecklingsstörning och en cp-skada.

− Vi ansökte i vanlig ordning om sommarkollo i Åkarp, säger Ulrika Hedberg. Döm om vår förvåning när vi fick veta att vi skulle betala 23 000 kr för elva dagar.

Det var ett muntligt besked. Sedan kom ett brev från kommunen och då hade man halverat summan. Därefter blev det en ny sänkning, nu till 5 400 kronor.

Familjen kontaktade länsstyrelsen som gjorde en så kallad tillsyn av kommunen.

− Det blev mycket uppmärksamhet i media och kommunen tvingades backa, säger Ulrika Hedberg. Vi var sju familjer som drabbades och vi gick ihop och överklagade i länsrätten.

Hundring om dagen

Familjerna fick rätt och barnen kunde åka på kollo till en normal kostnad, en hundralapp per dag för maten.

− Inför nästa sommar har kommunen aviserat att man inte beviljar något kollo utanför kommunen. Kommunen ska köra ett eget kollo.

− Så nu är det bara att sätta igång och driva på igen för våra barn.

På det kollo där Cassandra brukar vara har varje barn en fadder. Det är tryggt med en egen person att gå till, någon som kan hjälpa till med olika saker.

− Hon har varit på kollo sju gånger och älskar det. Hon gråter varje gång hon ska åka hem, det tar några dagar hemma innan hon tagit sig samman. Var och varannan dag pratar hon om allt roligt hon upplevt på kollot.

Vill inte byta

Cassandra vill absolut inte byta kollo. Hon har nästan inga kompisar hemma i Nässjö. De viktiga kompisarna är tjejerna på kollot.

− De hälsar på varandra under året, håller kontakten och ser fram emot sommaren när de får träffas igen på kollot i Åkarp, säger Ulrika Hedberg.

Hon har inte vågat berätta för Cas­san­dra om det senaste beskedet.

− Nu söker vi till kollot som vanligt, jag ger mig inte. Och vi ska upprätta en individuell plan för Cassandra där hon får uttrycka hur hon vill ha det.