Lars Lööw får nyckelroll på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen får en välkommen förstärkning när Lars Lööw i september axlar rollen som överdirektör.

– Det här ska bli roligt, kommenterar Lars Lööw på twitter.

Och det är många fler som tycker att det blir roligt med Lars Lööw på denna nya, tunga position.

Tidigare funktionsrättsordförande

Han kommer säkert att hyllas av funktionsrättsrörelsen, där Lars Lööw genom åren har spelat stor roll, bland annat som ordförande för Handikappförbunden och som handikappombudsman.

Funktionsrättrörelsen hoppas förstås på att Lars Lööw ska kunna skapa många nya jobb för personer med funktionsnedsättningar.

Rekryterade unga funkisar

Just det har han arbetat med på en ledande roll inom Samhall, och därefter när han startade upp företaget Peritos Ungdomsrekrytering för att skapa arbete för unga med funktionsnedsättning.

Idag är Lars Lööw generaldirektör för Svenska ESF-rådet.

– Det känns fantastiskt roligt att få bli en del av Arbetsförmedlingens ledning i en tid när arbetsmarknadspolitiken kommer vara så oerhört betydelsefull och samtidigt står inför stora förändringar, säger Lars Lööw i ett uttalande på Arbetsförmedlingens webbplats.

– Jag hoppas att de olika roller jag haft under många år av samverkan med arbetsförmedlingen gett mig en bra grund för min nya roll. Jag ser också fram mot att få jobba tillsammans med Maria Mindhammar [Arbetsförmedlingens generaldirektör] som jag lärt känna i våra respektive roller de senaste åren, säger Lars Lööw.

Dubbla perspektiv

Det är regeringen som utsett Lars Lööw till överdirektör, och utnämningen motiveras med hans breda erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor, både ur myndigheters och privata företags perspektiv.

Så här säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark idag:

– Lars Lööws erfarenheter som myndighetschef för Handikappombudsmannen och ESF-rådet tillsammans med åren hos Samhall och Peritos har gett honom en bred kunskap om arbetsmarknadsområdet, både myndighetsperspektiv och den privata aktörens.

Börjar 1 september

Som överdirektör på Arbetsförmedlingen kommer Lars Lööw att fungera som ställföreträdande myndighetschef efter generaldirektören. Han tillträder nya jobbet den 1 september 2020.

Fler artiklar om detta ämne