Lars Ohly: Jag har fått betala ett mycket högt pris

– Jag kommer att finnas kvar till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

Det säger Lars Ohly som idag meddelade att han avgår som ordförande för Funktionsrätt Sverige.

– Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen, säger Lars Ohly. Det viktigaste för mig är nu att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att Funktionsrätt Sverige ska kunna fortsätta vårt viktiga arbete.

I sitt avgångstal på dagens extrakongress framförde Lars Ohly att han fått betala ett mycket högt pris:

– På en fest i Malmö kände sig en kvinna besvärad av min uppvaktning. När jag i efterhand fick veta att hon känt sig begränsad av mig bad jag om ursäkt för att jag uppträtt på ett sätt som hon upplevt som olämpligt.

– När någon har stark kritik mot mitt uppförande finns det enligt mig bara en sak att göra: Att mycket tydligt be om ursäkt och försöka se till så att det inte upprepas. Att ta ansvar innebär för mig att inte bara ångra det gjorda utan att också försöka gottgöra det med en ärligt menad ursäkt.

– Jag har fått frågan om vad jag skulle råda andra som pekas ut eller kanske polisanmäls. Jag önskar att jag då klart och tydligt skulle kunna säga att mitt råd är: ”Ta ditt ansvar, tala om att det handlar om dig, be om ursäkt och stå för vad du gjort”. Men tyvärr så tror jag inte att jag skulle svara så. Anledningen är att det är ett mycket högt pris att betala för en offentlig avbön, sa Lars Ohly.

Nyval av ordförande och fyllnadsval av fyra styrelseledamöter, som kommer att ersätta de fyra som lämnade styrelsen i december, sker vid en extrakongress den 8 mars 2018.

Läs mer

Pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige

Lars Ohlys tal vid extrakongressen 19 januari 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *