Lättare göra rätt med nytt assistansverktyg

Ett nytt verktyg för att planera personlig assistans har lanserats.
– Vi har samlat allt på ett ställe och gjort det lätt för assistenter att göra rätt, säger Emanuel Nyberg, en av skaparna av Assistansboken.

Assistansboken har det mesta kring scheman och annan planering och kommunikation. Allt sköts på webben med hjälp av dator, surfplatta eller smart mobiltelefon.

– Vi har märkt att särskilt barnfamiljer visat intresse för Assistansboken, säger Emanuel Nyberg.

Han berättar om en händelse som visar hur Assistansboken kan vara till direkt nytta även för barn.
– Ett exempel från en av våra kunder var när ett barn med talsvårigheter skrev en lista med saker som barnet verkligen tyckte illa om i sin personliga assistans. Barnet lade in listan i systemet och utifrån det diskuterades det fram förbättringsåtgärder.

– Genom systemet kunde barnet framföra sin åsikt och sprida informationen till alla, utan att behöva ta det öga mot öga. I en sådan situation, särskilt när det gäller barn, kan det kännas bättre att enkelt lägga in en lista som alla kan ta del av i stället för att behöva kritisera en assistent direkt, säger Emanuel Nyberg.

Produkten lanserades i september har nu cirka 25 assistansberättigade och 200 assistenter som användare.

Hur ser framtidsplanerna nu?
– Vi satsar just nu på att nå ut till barnfamiljer, mindre bolag och kommuner där vi har erfarenhet och vet att vår produkt gör stor nytta.

Samtidigt utvecklas produkten vidare.
– Vi bygger nu in funktioner som ska göra tjänsten mer användbar för större assistansbolag som behöver mer avancerad schemaläggning och kompatibilitet med andra system, säger Emanuel Nyberg.

På supporten jobbar unga personer med funktionsnedsättningar.
– Vi har inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen för unga funktionshindrade i Globen och kommer successivt ta in personal därifrån i takt med att vi växer, säger Emanuel Nyberg.

Kostnaden för Assistansbokens grundpaket är 80 kronor exklusive moms per användare och månad.

Emanuel Nyberg grundade Assistansboken tillsammans med Joakim Österlund sedan de, som kollegor inom personlig assistans, sett vilka problem som uppstod på grund av dålig kommunikation. Assistansboken har en egen webbsida på www.assistansboken.se