Leos pappa behövde hjälp med teckenspråk – tog fram en egen mobilapp

Det var svårt för Erik Arvedson att hitta ett sätt att kommunicera med sonen Leo. Trots kurser och böcker gick det trögt. Och till mobilen fanns inga lämpliga hjälpmedel. Så Erik skissade en egen ordbok för mobilen. Nu finns den att köpa för alla som har iPhone.

Småprogram till mobiltelefoner som iPhone – ”appar” – utvecklas i snabb takt. Och allt fler av dem kan underlätta för personer med funktionsnedsättning.

Ritade Tecken är en ny teckenspråksordbok som är fullmatad med 1800 teckenord som täcker in många olika vardagssituationer. Upphovsman är Erik Arvedson, själv pappa till Leo som föddes med flera funktionsnedsättningar.

Varför har just du utvecklat den här appen?
– När jag började lära mig TAKK så ville jag själv ha en sådan app, men det fanns ingen. Jag hade precis börjat intressera mig för utveckling av mobila appar och tyckte att det vore ett roligt sätt att lära mig den typen av programmering.

Vilken nytta har du och Leo av appen?
– Jag kan lätt kolla upp tecken direkt när jag behöver dem, jag behöver inte leta i en uppslagsbok. Telefonen har man ju alltid nära. Det är framförallt jag som förälder som använder appen för att lära mig nya tecken. Leo har inte börjat teckna. TAKK är en av flera vägar som vi testar för att se vad som kan hjälpa honom att utveckla ett språk.

Jobbar du med utveckling av appar?
– Jag jobbar som systemarkitekt på en digital reklambyrå som heter Lost Boys International här i Göteborg. Där jobbar jag med många olika digitala plattformar. Det är mycket webb men det blir hela tiden större fokus på mobiltelefoner och appar till iPhone och iPad med flera. Ritade Tecken har jag utvecklat helt och hållet på min fritid.

Hur gör man för att utveckla en app som Ritade Tecken?
– Jag började med att kontakta Specialpedagogiska Skolmyndigheten för att se om det fanns möjlighet att använda deras illustrationer från Bildbas tecken, och det fick jag.
– Sedan utgick jag från mig själv, hur jag ville använda appen. Jag ville bland annat kunna markera favoriter som skulle vara lätta att komma åt, och jag ville kunna spara grupper av ord.
 – En utmaning var avgränsa appen och vänta med vissa funkter till en senare version, annars skulle den aldrig bli färdig. I kommande versioner planerar jag bland annat att lägga till en sorts quizfunktion, så att man kan förhöra sig själv på tecken. Och jag får hela tiden bra synpunkter från människor som har köpt appen.

Finns det flera hjälpmedel av det här slaget som du kan tipsa om?
– Vi använder inga andra appar just. När jag började leta efter appar fanns det inga som passade just vår familj, men utvecklingen på området går snabbt och jag tror att det kommer att komma väldigt mycket, framför allt till iPad och liknande plattformar.
– Jag har själv några idéer och projekt som jag jobbar på och som jag hoppas ska bli färdiga så småningom.
– Leo skulle nog gärna tipsa om webbsidan babblarna.se, den tittar vi på nästan varje dag!