Lilla Tjörn Runt öppet för alla

Josefine Svahn stod för mer än ett symboliskt genombrott när hon förra året, som förste seglare med rörelsehinder och i en Access-jolle, klarade Lilla Tjörn Runt.
Till årets upplaga av tävlingen hoppas arrangören på ”accesser” från hela seglar-Sverige.

Arrangerande Stenungsunds Segelsällskap, StSS, öppnar tävlingen för Access-jollar från hela Sverige.

– Vi kommer nu att bjuda in så många klubbar som möjligt för Access-jolle. Det här tror jag kommer att bli en jättestor grej. Vi träffar andra klubbar och föreningar som driver det här och intresset är jättestort, säger Jens Svahn på StSS Accessgrupp.

Genom att bjuda in accesser från hela Sverige blir ett redan stort arrangemang ännu större, med ökande krav på god framförhållning.
– Vi hoppas att vi ska klara att möta önskemålen. Vi har redan kört igång med planeringen, säger Jens Svahn.

I dagarna är Jens Svahn med flera från segelklubben på båtmässan i Göteborg där de sprider information om klubbens verksamhet för personer med funktionsnedsättningar.
– Vi ingår i en monter, Båtliv för alla, där finns vi och Hanterbara Båtar, som gör båtar av annat slag men också i syfte att vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, säger Jens Svahn.

Access-jollen är en liten segelbåt som är speciellt framtagen för att vara enkel att segla med. Båten kan styras med en hand, den har ett barlastcenterbord och segelytan går att reglera vilket gör att farten kan justeras.
– Det är en säker båt som kan seglas själv eller tillsammans med en instruktör eller kompis, säger Jens Svahn.

Att skaffa en Access-jolle är en stor investering, och i Sverige finns idag 25 stycken, enligt Jens Svahn.
– De är spridda över hela Sverige och finns i Göteborg, Varberg, Stenungssund, Stockholm, Umeå och Gävle. Lite konstigt att Malmö inte har någonting, de har annars bra förutsättningar där, säger Jens Svahn. 
Accessgruppen i StSS klarar av sina många aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar, som prova på-tillfällen och läger, bland annat tack vare stöd från Rotary Stenungsund, Lions, Akzo Nobel och GIL.

Den som är intresserad av att veta mer om Accesser och möjligheten att lära sig segla kontaktar lämpligen det lokala seglarsällskapet, som man kan nå via förbundet.
– Enklast är att vända sig till Svenska seglarförbundet, eller Skota Hem, som fortfarande fungerar som mentor och motor för satsningen på Access-jollar i Sverige, säger Jens Svahn.

 

20 augusti 2010
Lilla Tjörn Runt 2010 hålls den 20 augusti. I tävlingen, som går utanför Stenungsund, kan optimister och accesser delta. Vill du veta mer om tävlingen går du in på StSS hemsida, www.stss.se och klickar på ”Lilla Tjörn Runt”.

 

Läs mer:
Svenska seglarförbundet, www.svensksegling.se
Under fliken ”Börja segla” hittar du rubriken ”Seglare med funktionsnedsättningar”, där du finner en mängd länkar till klubbar som har verksamheter för dig.
Stiftelseon Skota Hem, www.skotahem.se
Här hittar du mycket information om prova på-tillfällen, kurser och tävlingar, med mera. Själva aktivitetsprogrammet för 2010 ska bli klart i mars.
På Hanterbara Båtars hemsida: www.hanterbarabatar.se, kan du se mer av andra typer av båtar som är anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

 

Träffa Josefine Svahn i nästa nummer av Föräldrakraft
I nummer 2, 2010 berättar vi mer om segling och båtliv.