Majblomman: Utsatta barn har ingen glädje av ”Årets julklapp”

Bara var fjärde kommun (27 procent) stödjer utsatta barnfamiljer med extra försörjningsstöd inför julen. Det visar Majblommans nya rapport.

”I morgon avslöjas 'årets julklapp' – en tradition som blivit startskottet för svensk julhandel. Men i skuggan av hysterin kring juicepressar och robotdammsugare arbetar vi intensivt med ansökningar från barnfamiljer under stor ekonomisk press”, skriver Majblomman i ett pressmeddelande idag.

Julen är ingen lätt tid för familjer som har det ekonomiskt tufft. Majblomman berömmer förslaget att två månader per år ska vara återbetalningsfria för personer med skuldsanering. Men i övrigt är de samhälleliga åtgärderna alldeles för svaga, anser Majblomman.

Nu uppmanar Majblomman landets alla kommuner att snabbt genomföra enkla åtgärder för att hjälpa utsatta barn:

1. Anta riktlinjer om kostnadsfrihet i skolan. Majblomman har tagit fram en handbok för kostnader och insamlingar i skolan.

2. Organisera återvinning och inköp av utrustning så att alla barn har möjlighet att vara med på idrottslektioner och friluftsdagar. Skolans Majblommepengar kan användas för inköp.

3. Utbilda alla som arbetar med barn om effekterna av ekonomisk utsatthet för barn. Med kunskap fattar man klokare beslut. Majblomman har arrangerat seminarier i flera kommuner.

4. Håll öppet på förskolor och fritidshem på skollov och erbjud attraktiva aktiviteter som barnen önskar så att fler vill vara på fritidshemmen. Erbjud gärna alla barn, även de som inte är inskrivna på fritidshem, att delta under skollov.

5. Säkerställ att barn och deras föräldrar nås av information om vilka aktiviteter som erbjuds i kommunen under terminer och lov.

6. Erbjud alla barn gratis resor med kollektivtrafiken året runt.

7. Kompensera barnfamiljer som har försörjningsstöd med en generell lov-peng för ökade matkostnader, resekostnader och aktiviteter i samband med långledigheter.

8. Ta aldrig för givet, i det pedagogiska samtalt, att alla skolbarn får uppleva äventyr och familjesemestrar på loven.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från Livets möjligheter 2022: Sex berättelser om vilket stöd som anhöriga behöver