Maria Nilsson: Vi måste se alla människor som resurser

Maria Nilsson, projekt­ledare för mässan Leva & Fungera i Göteborg, är upprörd. Allt fler vittnar om försämringar inom assistans och andra LSS-insatser och Marias oro och ilska över utvecklingen har växt.

– Min ambition och dröm för Leva & Fungera i april är att politiker, brukare och andra berörda hittar en ton och kan prata sakligt med varandra, för att komma överens om vilket samhälle vi ska ha. Jag vill att vi ska se på helheten och inte se människor som kostnader, utan som resurser. Friska glada människor som får bidra kostar faktiskt mindre!

Under hösten har assistans varit en av de hetaste debattfrågorna. När vi träffas i mitten av oktober har Åsa Regnér, minister med ansvar för funktionshinderfrågor, lovat snabbutreda om assistansbedömningarna är alltför snäva. Ungefär samtidigt uppmärksammade medierna att en kvinna med MS miste livet på en offentlig toalett, strax efter att hon nekats mer assistans.

Maria Nilsson.

Debatten om LSS präglar mycket av planeringen inför Leva & Fungera i april 2017, Nordens största mässa för hjälpmedel. Nyligen tog Maria Nilsson och hennes medarbetare beslut om att under mässdagarna även hålla en konferens om LSS, lagen om stöd och service.

– Det får inte bli en debatt där man slår in öppna dörrar, utan nu måste vi samlas för att skapa sam­syn. Jag vill ha med facket, vårdgivarna, företagen, brukarorganisationerna och förstås politikerna.

Under hösten har Maria bollat idéer med aktivister, anhöriga, brukare och andra berörda. Bland dem hon träffat finns profiler med lång erfarenhet, som Anders Westgerd och Elaine Johansson.

– Jag satt i två timmar med Elaine Johansson och bara pratade LSS och om bristen på helhetssyn. Vi har världens bästa lagstiftning, men den tolkas inte som det var tänkt. Idag bortser man ofta från att tagna gynnande beslut inte får ändras och att tidsgränser inte får sättas upp.

Maria Nilsson. Foto: Linnea Bengtsson.

Även om engagemanget för funktionshinderfrågor är stort så är det ändå trögt att förändra attityder.Det är inte ”sexigt” att vara engagerad i funkisfrågor, menar exempelvis Anders Westgerd, verksamhetsledare på Gil, som Maria nyligen träffade.

– Det är som att man inte vill se funkisfrågorna, samtidigt som man är fullt medveten om att man själv eller någon anhörig när som helst kan bli drabbad. Det skjuter vi ifrån oss.

Strutsbeteende är vår överlevnadsstrategi.

– Men någonstans vet vi alla att redan ikväll kan jag själv råka ut för en olycka som gör att jag måste sitta i rullstol resten av livet. Visst är det konstigt att man inte får ut den frågan?

En person som kommer att föreläsa om just detta på Leva & Fungera är Marie Hav Lundkvist.

Hon har skrivit boken ”Med rullstol i grönsaksdisken”, om vägen från ett aktivt liv som företagare till att ha en grav funktionsnedsättning.

– Hon berättar hur chockad hon blev över den värld hon hamnade i efter sin olycka. Det var så långt borta från vad hon hade kunnat tänka sig, säger Maria Nilsson.

Maria Nilsson. Foto: Linnea Bengtsson.

En bortglömd fråga som Maria vill lyfta är alla de jobb som LSS-reformen har skapat.

– Med över 80 000 assistenter så är det en av de större arbetsmarknadsinsatser som någonsin gjorts. Hur viktigt detta är förstod jag på allvar först när jag hörde Bengt Westerberg i Almedalen i somras, säger Maria Nilsson.

En av de saker som upprör Maria är att debatten snedvridits till att handla om kostnader och fusk, istället för att se nyttan med LSS.

– Visst kostar det, men vad händer om vi försämrar LSS, sparar vi verkligen något i det stora hela? Vad kostar alternativen och hur påverkar det folkhälsan? Om vi däremot förbättrar för personer med funktionsnedsättningar så leder det till både hälsovinster och ekonomiska vinster.

Den nya LSS-konferensen på Leva & Fungera hoppas Maria Nilsson blir ett viktigt initiativ för att flytta fokus till samhällsnyttan med LSS-reformen.

Och om konferensen slår väl ut kan det bli en ny upplaga även valåret 2018.

Varför har du det här stora personliga engagemanget?

– Jag har alltid drivits av förändring och omtanke och det får utlopp i Leva & Fungera. Det är oerhört inspirerande att se till att mässan hänger med i utvecklingen och ger människorna och branschen en plattform för att mötas och växa genom att ta del av varandras erfarenheter.

Maria Nilsson

Maria Nilsson. Foto: Linnea Bengtsson.

Namn: Maria Nilsson.

Ålder: 61 år.

Bor: I Göteborg.

Fritid: Barn och barnbarn, vänner.

Bakgrund: Utbildad tandsköterska och tandhygienist. Arbetade inom tandvården 16 år, därefter representant för tysk-amerikanskt företag och sålde tandvårdsmaterial 10 år i hela Sverige – det blev många mil i bilen.
På Svenska Mässsan sedan 2001 och har jobbat med många olika mässor. Ansvarig för Leva & Fungera sedan 2007.

5 mässiga frågor

Dina roligaste minnen från tidigare Leva & Fungera?

– Ingenting betyder mer än alla underbara möten. Jag gillar verkligen utställarna och besökarna. Men jag är riktigt stolt över att vi har haft Riksgymnasiet Angered här med praktikanter tre mässor och förra gången 2015 hade vi även utlandsfödda praktikanter som översatte texter, spred informationen om mässan i sina nätverk och några var guider på mässan som tolkade mellan utställare och besökare. Vi fick en hel del nya besökare som vi inte lyckats nå innan.

– David Lega överraskade mig 2007 med att ha bokat ett riktigt galet partyband och världsbasisten Magnus Rosén, f d basist i Hammerfall, på mässfesten.

De största framgångarna under alla år med Leva & Fungera?

– Att vi under mina år som ansvarig inte tappat i antal utställare eller framför allt besökare. Man är aldrig bättre än sitt senaste genomförande och med rätt besökare får vi nöjda utställare och det är en förutsättning för mässans fortlevnad.

Hur ska man som besökare förbereda sig för att få ett lyckat besök?

– Följ oss på sociala medier, prenumerera på vårt nyhetsbrev, kika då och då på hemsidan. Vi lägger ut program och utställare allt eftersom. Vi försöker skapa lite ”ordning” i produktgrupper på hallgolvet men lyckas väl inte så väl. Vi vet att det kan vara svårt att hitta bland 260 utställare. Men man får kanske kolla före mässan var de utställande företagen man vill besöka står.

– Framför allt måste man kolla scenprogrammen – vi har så många intressanta ämnen och superbra talare. I år till exempel Jenny Ström som arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser och hjälpmedel, Erik Ståhl som lever med en oerhört sällsynt immunbristsjukdom. Alla funktionsnedsättningar syns inte och det vill vi lyfta ännu mer än vi gjort tidigare.

– För att få ut så mycket som möjligt av ett mässbesök så måste man förbereda sig, vara beredd på att ändra sin plan och vara nyfiken!

Vad ska utställarna tänka på för att få ut mesta möjliga av sin medverkan?

– Utställare måste veta syftet med sin medverkan och sätta mål därefter. Företag vill självklart på ett eller annat sätt räkna hem sin medverkan ekonomiskt. Varför man deltar kan var att prata med så många som möjligt, sälja så mycket som möjligt, produktlansering, träffa befintliga kunder och få nya kunder.

– Sedan når man lättare fram om man gemensamt jobbar i montern. Rätt monterbeteende är viktigt. Om du sitter och ser ut som att du jobbar i datorn är det kanske ingen som vågar gå in i montern och störa. Före mässan är det riktigt bra om man kan göra utskick eller annonsera om någon aktivitet i montern. Allt för att få så många och de rätta besökare till montern.

Varför är det viktigt för professionella att besöka mässan?

– Det finns absolut inget bättre tillfälle än en mässa att se hela ”sin” bransch. Ingen annanstans har man heller möjligheten att klämma och känna på olika produkter och komma ihåg så man kan jämföra. Jag brukar jämföra en mässa med vin- eller chokladprovning – man kan inte prova ett vin en fredag och ett annat nästa fredag och sedan tro att man kommer ihåg smakerna och kan särskilja dem.

– I upphandlingarnas tidevarv så behöver man få en överblick av vilka produkter, lösningar och möjligheter som finns. Det är ju enda sättet att driva utvecklingen framåt. Ska du kunna hjälpa någon med rätt hjälpmedel måste man ju veta vad som finns på marknaden. Det är på mässan man hittar produkter, lösningar och fiffiga tips och tricks. Det gör jobbet roligare.

– Förutom produktutställningen finns här hur mycket kunskap som helst att ösa ur. På scenerna i form av föreläsare och i montrar finns produktspecialisterna. Mässan är kompetenshöjande och en enorm kunskapskälla.

Andra nyheter på Leva & Fungera 4-5 april 2017

POLITIKER-TORG. Visionen är att alla partier är på plats för att berätta om sin funktionshinderpolitik, men också träffa och få synpunkter från ”funkisar” och anhöriga.

AKTIVITETSOMRÅDET på mässan har alltid spännande inslag, men 2017 hoppas arrangören på ännu mer fokus på folkhälsofrågor för personer med funktions­nedsättningar. Det har aldrig varit viktigare att sluta missgynna funkisar inom idrottens värld.

Avdelningen för KOGNITION, SYN OCH HÖRSEL kommer 2017 bland annat att bjuda på föreläsningar av Jenny Ström, som också visar upp tips, tricks och hjälpmedel för kognition.

ERIK STÅHL är en annan föreläsare som deltar. Han berättar  hur han hanterat sin allvarliga sjukdom – genom att se den som ett affärsutvecklings­projekt.
En ny satsning på välfärdsteknik i form av DIGITALA HJÄLPMEDEL står också på programmet.