Maria Persdotter ny förbundsordförande för RBU

RBU har utsett Maria Persdotter till ny förbundsordförande. Hon efterträder Agnetha Vikenger, som har haft uppdraget i 15 år.

– Det känns fantastiskt att ha fått förtroendet att leda en så viktig organisation som RBU. Barn och unga med rörelsehinder drar alldeles för ofta det kortaste strået. Jag blir rasande när jag ser samhället vända min dotter och hennes kompisar ryggen, säger Maria Persdotter.

Hon har suttit i RBU:s förbundsstyrelse i fyra år och har de senaste åren drivit en egen kommunikationsbyrå. Innan dess jobbade hon som pressekreterare och journalist, bland annat på TT och Sveriges radio.

– Och så har jag under många år varit medlem i RBU och deltagit i arbetet. Jag har tre barn och min mellandotter har ett omfattande rörelsehinder. Hon inspirerar mig varje dag. Hon är en fantastisk person som lever sitt liv med sådan kraft, trots svårigheter. Det kan vara allt ifrån problem på skolan till hinder i att kunna leva ett rikt socialt liv. Det är en fantastisk gåva att få leva med min dotter, säger Maria Persdotter.

Maria Persdotters erfarenhet som journalist och kommunikationskonsult vill hon använda till att fortsätta kämpa för RBU:s viktiga frågor.

– Vi fyller 60 år i år och man kan ju tycka att det är ganska deppigt att vi egentligen kämpar för samma frågor då som nu. Även om så klart väldigt mycket har blivit bättre, den personliga assistansen har ju till exempel varit väldigt viktig för våra medlemmar. Men det är tyvärr många som inte får den hjälp de behöver. Det handlar bland annat om rätt stöd i skolan, hjälpmedel och assistans. Och en av de viktigaste frågorna är så klart den personliga assistansen just nu, säger Maria Persdotter.

Hon berättar att uppdraget ger henne energi och att hon ser fram emot rollen som förbundsordförande. Nu närmast planerar förbundet den stora 60-årsfesten för alla medlemmar.

– Vi är mitt uppe i festplaneringen. Det är ganska mäktigt att vi har funnits i 60 år. Och bästa sättet att nå förändring är att sluta sig samman, så jag är väldigt optimistisk, säger Maria Persdotter.