Matlagning blir enkelt med ny mobilapp

Ny matlagningsapp till mobilen och surfplattan ska göra matlagning busenkelt för den mest ovane kocken.
– Appen gör att man kan bli mer självständig, säger Margareta Frost-Johansson, projektledare och matkonsult på Hushållningssällskapet.

”Matglad” är gratis för nedladdning och har tagits fram i samarbete med testpersoner från FUB, Grunden media, Primacura media samt serviceboenden i Borås och Alingsås.

Med tydliga strukturerade instruktioner, som berättar om varje steg, kan en person som har svårt att följa en traditionell kokbok mycket enklare hänga med. Till detta tillkommer inköpslistor, samt inbyggda timrar för de olika matlagningsmomenten.

– Det är våra testpersoner som varit med och utformat appen. De har tyckt till och hjälpt oss göra en tydlig app, som vi nu även märker är användbar för alla människor som känner sig osäkra i köket, säger Margareta Frost-Johansson.

Projektet drivs av Hushållningssällskapet och finansieras av Allmänna arvsfonden. Idén till appen fick Margareta från en kostpedagog från Borås stad.

– Hon ringde mig och berättade att matlagningsinformationen som fanns till personer med intellektuella funktionsnedsättningar var alldeles undermålig och barnslig. Det här är ju en vuxen målgrupp som vill ha saker med snygg och modern design. Och då kände jag att det här är en sådan viktig grej, det måste finnas möjlighet att göra något åt det, berättar Margareta Frost-Johansson.

Och i december förra året lanserades ”Matglad”. På mässan Leva & Fungera i april är det första gången man visar upp den färdiga appen. Men redan nu går den att ladda ner gratis till sin iPhone. Om någon månad ska appen även finnas tillgänglig till Android.

– Det är fantastiskt att den äntligen är klar! Jag märker att personerna som använder den känner sig mer självständiga och får ett större självförtroende. Appar är ett fantastiskt hjälpmedel, eftersom de är så kognitivt smarta, man pekar på det man vill åt, säger Margareta Frost-Johansson.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *