Mindfulness: Lär dig hantera din stress

Föräldrakrafts reporter Anna Pella fick möjlighet att få en egen prova på-eftermiddag av kuratorerna Ann-Charlotte Forsberg och Birgitta Edström på habiliteringen i Örebro.

Tips! Läs även ”8 övningar i mindfulness”

Anna: Som ”funkisförälder” är varenda minut av dygnet fyllt med att-göra-listor. Egen tid för återhämtning finns inte med i planeringen.

Hur mycket man än tar tag i så dyker det alltid upp nya saker. Det tar aldrig slut. Jag brukar gråta en skvätt när jag slås av den tanken. Jag vill inte inse det.

Ann-Charlotte: Många av er föräldrar har en krävande situation, utöver det vanliga. Eftersom mindfulness numera används inom många olika områden, bland annat inom delar av sjukvården som en metod för att minska stress och stressrelaterade tillstånd, så väcktes tanken att habiliteringen också borde erbjuda möjlighet för föräldrar att pröva mindfulness. Vi vill ge er redskap att hantera stress i vardagen.

Metoden kanske inte passar alla, men några.

Anna: Om det trots allt skapas en lucka i mitt liv är det mina barn och relationen som prioriteras. Hur ska jag hitta tid för mig själv, och tid att ägna mig åt något som mindfulness, det blir ju liksom bara en sak till på att-göra-listan?

Birgitta: Det finns vardagsövningar som är ett bra komplement till de längre mindfulnessövningarna. Vardags­övningar är en möjlighet att på ett naturligt sätt införliva medveten närvaro i sin vardag genom att träna uppmärksamheten på vad man gör i stunden. Det kan vara när man diskar, duschar eller borstar tänderna. Eller varför inte när man promenerar till bussen.

Anna: Okej, det låter smart. Men mycket av det som upptar mina tankar är saker som inte går att göra något åt. Saker som redan har hänt, som väcker ilska och frustration. Dessa tankesnurror skapar mest onödig stress och själ min tid. Men att släppa dem går inte. Jag är ett kontrollfreak.

Ann-Charlotte: Ibland över­svämmas vi av tankar och känslor som ofta handlar om det som varit eller tankar om framtiden. Mindfulness­öv­nin­gar handlar inte om att uppnå eller prestera. Man är redan framme. Detta är en av attityderna inom mindfulness, den icke dömande.

Anna: Hur går det till?

Ann-Charlotte: Det kan till exempel vara att under övningen pröva att förhålla sig till tankar som kommer och går som till molnen som bildas och rör sig över himlen. Tankarna, oavsett vilka de är, kan få komma och gå och man kan pröva att släppa taget om dem. Istället kan man i stunden rikta sin uppmärksamhet mot till exempel förnimmelser i kroppen, eller till andningen.

Anna: På ett sätt tycker jag att jag redan är i nuet, tack vare min dotter. Jag tvingas ofta vara det eftersom hon är det.  Att träna på att slappna av och vara i nuet känns som en ganska konstgjord företeelse. Det känns som att något gått förlorat i vårt samhälle när vi måste gå på kurs för att kunna slappna av.

Ann-Charlotte: Ja visst, samtidigt verkar det som om det finns sådana behov i den tid vi lever i. Idag är tempot ofta högt, vi får så många intryck. Mycket görs av bara farten, som med en påslagen autopilot.

Forskning visar att mindfulness kan minska stress och vara hälsobefrämjande. Övningarna handlar om att med uppmärksamhet och avsikt utforska alla upplevelser i nuet på ett nyfiket och accepterande sätt.

Att pröva mindfulness kan vara ett sätt att lyssna inåt och få verktyg att för att slappna av, hitta vila eller återhämtning, och att visa omsorg om sig själv.

Birgitta: Ja, det handlar om att med ett barns nyfikenhet upptäcka på nytt med alla sinnen.
Hur känns det här, hur smakar det, hur låter det? Att vara här och nu.