Mobilspel ska behandla ADHD

Ett nytt mobilspel ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och nu väntar man på att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna det som ett läkemedel, skriver Veckans affärer.

Det är forskarduon Adam Gazzeley och Eddie Martucci som ligger bakom bolaget Akili interactive labs, som utvecklat spelet. Om det godkänns blir det världens första psykoterapeutiska spel som får samma status som ett läkemedel.

Målet med spelet är att det ska lära hjärnan att bli bättre på att fokusera och därmed också i vissa fall kunna ersätta en behandling med läkemedel. När spelaren ska ta sig fram längs en flod på en svävare, tvingas man ta snabba beslut, vilket sätter igång ”störningsfiltret” i hjärnan, och det långsiktiga målet är att spelet ska lära hjärnan att fokusera bättre.

Företaget Akili interactive labs samarbetar med bland annat läkemedelsföretaget Pfizer och organisationen Autism speaks, och man hoppas på att liknande psykoterapeutiska spel i framtiden ska kunna behandla även andra typer av funktionsnedsättningar.