Mycket svenskt bland årets bästa app-nyheter

Föräldrakrafts Tina Wiman har valt ut tio nya appar för inlärning, bildstöd och kommunikation. I takt med att surfplattorna ökat har de svenska utvecklarna blivit fler, och åtta av de tio apparna i vår lista är faktiskt utvecklade i Sverige!

Att mobilerna kommit för att stanna visste vi redan. Men under de senaste två åren har antalet surfplattor i Sverige fullständigt exploderat. Framförallt är det barnfamiljerna som stått för ökningen, fler 4 av 5 hushåll med barn under 10 år har idag minst en surfplatta.

I takt med att mobiler och surfplattor används mer och mer har även kvaliteten på appar förbättrats. Fler och fler appar är redan från början genomtänkta och bra. Kanske för att användarna blivit mer kräsna, idag använder varje person betydligt färre appar i vardagen än för bara ett par år sedan. Eller kanske beror det på att konkurrensen är hårdare. Det är helt enkelt svårare att synas bland de miljontals appar som finns, om man inte kommer med en bra produkt direkt.

Samtidigt släpper allt fler utvecklare glädjande nog versioner av samma app för både Android, iOS och Windows Phone. Det är bra för dig som användare. Nu har du större frihet i att välja en produkt som passar just dig. Trots det fortsätter iOS-appar, i synnerhet för iPad, att dominera marknaden i skolans värld och när det gäller bildstöd och kommunikation.

En annan tydlig trend i år är att det kommer fler och fler svenskutvecklade appar. Åtta av de tio apparna i vår lista är utvecklade i Sverige. En rolig och spännande utveckling, men även viktig, i synnerhet för skolappar, men även när det handlar om kommunikationsstöd, bildscheman och kalendrar.

I vår lista finns appar som Mattetavlan och ASL – Att skriva sig till läsning, som är tydligt riktade mot undervisning. Men även Claro ScanPen, en läspenna för ca 70 kr, och en helt ny språkapp från Timagine som är kända för appen PratKort. Välkommen att botanisera bland apparna!

Tio bra app-nyheter!

 class=

ASL – Att skriva sig till läsning

Roligt att skriva
Pris: ca 70 kr
System: iOS
Utvecklare: Digitalt Hjarta AB
Länk: digitalthjarta.se

En ny iPad-app som är anpassad till pedagogiken ”Att skriva sig till läsning”, vilket är vad ASL står för. Läraren kan göra i ordning övningar, böcker, som eleverna kan arbeta i, ensamma eller i par. Appen ljudar varje bokstav och sedan läser upp ordet du skrev. Det går också att lägga in foton eller rita enkla bilder. Andra finesser är att man kan dela med sig av öveningsböcker till andra lärare och att det är lätt att skriva ut eller dela med sig av de färdiga övningsböckerna. Appen känns genomtänkt, ger fina skrivböcker och lätt att jobba med.

Bild Claro

Claro ScanPen

Mobilen som läspenna
Pris: ca 70 kr
System: iOS
Utvecklare: Claro Software Limited
Länk: www.claro-apps.com/claro-scanpen

Claro ScanPen fungerar ungefär som en talpenna. Ta ett foto, peka på det som ska läsas upp och så läser appen för dig. Funktionen är enkel och rättfram och fungerar förvånansvärt bra. Varje gång du tar ett nytt foto försvinner det gamla. Appen fungerar utan internetuppkoppling och passar därför bra till t ex prov.

 

DayCape – Daily visual planning

Bildschema och kalender i ett
Pris: Gratis just nu
System: iOS
Utvecklare: imonic Creations AB
Länk: www.daycape.com

DayCape är en kombination av kalender och bildschema. Du skapar ett konto och ändrar i schemat via datorns webläsare. Varje konto kan innehålla scheman för flera användare. Användaren loggar in i appen för att se sitt schema, men alla ändringar görs från webversionen. DayCape har fina bilder och ett tydligt gränssnitt med TEEACH-färger på veckodagarna och tidsstapel inne i varje aktivitet. Appen är fortfarande under utveckling och därför är den gratis att ladda ner under en begränsad tid.

Bild Mattetavlan

Mattetavlan

Förklara matematiken
Pris: ca 10 kr
System: Android, iOS, WP
Utvecklare: Leripa AB
Länk: www.leripa.se

Mattetavlan är en interaktiv app för undervisning i grundläggande matematik. Den är tänkt som ett enkelt verktyg för att förklara matematiska begrepp. Det går förstås att lägga in matematiska symboler, siffror och bråk, men också visuella hjälpmedel som tallinjer, talblock och andra bilder. Gör en genomgång, förklara mattetalet eller skapa projekt som eleverna själva kan laborera med.

Bild Prata

Prata

I stället för bildpärm
Pris: ca 350 kr
System: iOS
Utvecklare: Timagine AB
Länk: www.timagine.se

Från utvecklaren av den prisade appen Pratkort kom under våren en kommunikationsapp för barn som inte kan prata. Tanken är att ersätta de bildpärmar som många bär med sig. Tryck på en bild så läses ordet upp. Bygg meningar av bilder och spara dem. Bilderna är fina och tydliga, och appen är lätt och rolig att använda. Prata levereras med fyra olika anpassningar för att det ska vara enkelt att komma igång.

Bild Resledaren

ResLedaren

För självständiga resor
Pris: Gratis
System: Android, iOS
Utvecklare: Haja Applikation AB
Länk: www.resledaren.se

En reseplanerare för kollektivtrafik i hela Sverige. Du kan göra i ordning resor i förväg, och lägga in checklistor med bilder på saker att göra eller ta med. Checklistorna visas en bestämd tid innan resan börjar. Appen larmar även när det är dags att gå, när du ska byta och när du snart är framme. Den säger också till om du är på väg åt fel håll, till exempel för att du gått på fel buss, och föreslår lösningar. Med bilder och smarta funktioner är Resledaren en utmärkt hjälp för tryggare och mer självständiga resor.

Bild Språkkistan

Språkkistan

Peka, lyssna, översätt
Pris: ca 280 kr
System: iOS
Utvecklare: Timagine AB
Länk: www.timagine.se

Språkkistan innehåller bilder på vardagsord på över 25 olika språk. Välj två språk och ta fram ett album med bilder. Nu kan du enkelt växla mellan språken, höra orden uttalas och lägga in egna ord med foton eller bilder. Appen är särskilt riktad till barn i förskoleålder med minoritetsspråk, men kan även användas för att stimulera språkutvecklingen, lära in ord mm. Varje person kan ha en egen användare, med egna album och bilder. Det följer med 10 album med 30 bilder i varje när man köper Språkkistan. Appen släpps i november 2015.

Bild Svaapp

Svaapp

Enklare språklektioner
Pris: Gratis
System: Android, iOS
Utvecklare: Svaapp AB
Länk: svaapp.se

Svaapp är en app med läseböcker och uppgifter för att lära sig ett nytt språk. Läraren delar ut uppgifter via skolans webkonto. Eleven kan göra uppgifter, få texter upplästa, spela in sig själv osv, och läraren kan följa upp arbetet från sin dator. Det går att logga in från flera olika mobiler, arbetet sparas på servern. Testa gratis under fyra veckor. Appen är prisvärd, en licens för hela skolan kostar från ca 500 kr/år!

Bild Undra

Undra besöker habiliteringen

Inför besöket på PostOp
Pris: Gratis
System: Android, iOS
Utvecklare: Habilitering & Hälsa
Länk: korta.nu/aundrahab

En liten upptäckarapp som riktar sig till barn mellan 2 och 11 år. Tillsammans med den lilla superhjälpen Undra hälsar man på hos Postoperativa behandlingsenheten hos Habilitering och Hälsa i Stockholm. Appens fokus är på att upptäcka o ch undersöka. Man kan bland annat hitta animationer och testa träningsredskap. Superhjälten Undra förklarar övningar och svarar på frågor. Lättsamt och roligt med fina illustrationer.

Bild Zyro

ZyroMath City Count

Hjälp roboten fånga rätt svar
Pris: ca 10 kr
System: Android, iOS
Utvecklare: Zyrobotics LLC
Länk: www.zyrobotics.com

En prisbelönt matteträningsapp för att lära sig känna igen siffrorna och räkna plus upp till hundra. Hjälp roboten att hoppa och hämta stjärnor med rätt svar. Undvik hinder som tar energi. Spelet är svårare än man tror, och kan göra nötandet av enkel matte lite roligare. Ett stort plus för att det går att ha flera olika spelare, och att appen själv anpassar svårighetsgraden efter hur det går för var och en.