Nathea hyllar olikheter med färgglada strumpor

Ta på dig olika strumpor och hylla våra olikheter. Det vill Nathea Anemyr, 10, uppmana hela Sverige till. Hennes Facebook-evenemang ”Rocka sockorna” har blivit en riktig succé och hela 70 000 personer har redan tackat ja till eventet.

– Det är ganska många som kallar varandra cp, mongo och andra fula saker och det gör mig väldigt ledsen, säger Nathea.

Hennes storasyster Noelle, 13, har Downs syndrom och Nathea vill med sitt evenemang hylla sin storasyster och förändra attityder, framför allt hos barn och unga. Internationellt finns redan evenemanget ”Rock your socks” och allt började med att Nathea inspirerades och engagerade sin egen skola i Storebro, som ligger en bit utanför Vimmerby i Småland.


Natheas evenemang är nu uppe i 70 000 deltagare. Foto: skärmdump från Facebook

– Jag hade evenemanget med min klass förra året och de tyckte det var jätteroligt. I år ville jag sprida det till fler skolor i hela Sverige, men jag trodde ju aldrig att så här många skulle gå med i evenemanget! säger en glad Nathea.

”Rocka sockorna” har spridits snabbt på Facebook och ganska snart började media höra av sig. Intervjuer med bland annat Göteborgsposten och Aftonbladet har gjort Nathea till lite av en kändis. Till och med en minister har uppmärksammat eventet.

– Gustav Fridolin ringde mig och sa att han tyckte det var en bra grej och att han och hans medarbetare skulle vara med och ha på sig olika strumpor. Det var ju häftigt att han ringde, säger Nathea.


Ryktet om ”Rocka sockorna” har spridit sig så väl att utbildningsministern Gustav Fridolin ringde upp Nathea för att anmäla sig till evenemanget. Foto: Linnea Bengtsson

”Rocka sockorna” utgår från ”World down syndrome day” och det amerikanska evenemanget ”Rock your socks”. Natheas mål är att så många som möjligt den 20 mars ska ta på sig olika strumpor och samtidigt tänka efter hur man behandlar och ser på människor med olika förutsättningar.

– Min syster till exempel är ju jätterolig och fantastisk. Och även om hon ibland kan vara lite sur och småjobbig, så är hon världens bästa syster. Därför blir jag så ledsen och arg när andra man kallar varandra dumma saker, som cp och mongo. De vill nog bara försöka vara coola. Men jag tror att man kan lära sig av en sån här dag, för många vet nog inte ens vad orden betyder, säger Nathea.

Hennes mamma Erica Rinaldo är stolt över sin dotter.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag tror det finns en stor poäng i att det är Nathea som sprider budskapet, eftersom barns åsikter väger tungt hos andra barn. Det kan leda till bra debatter i skolorna, vilket jag tror är jätteviktigt, säger Erica.

Hon är glad att en positiv bild lyfts upp i media, som balanserar den senaste tidens debatter.

– Det har känts väldigt olustigt den senaste tiden när debatten om fosterdiagnostik varit igång. Som mamma har jag tyckt att det varit väldigt obalanserat och det känns som att man hänger ut personer med Downs syndrom. När media lyfter det här istället blir jag varm i hjärtat, säger Erica.