Nej, regeringen vill inte slopa hisskrav för nya hyresrätter

I veckan blev det stor uppståndelse om felaktiga uppgifter att regeringen ville ta bort hisskravet för nya hyresrätter – men allt byggde på ett missförstånd.

– Det lättade hisskravet gäller endast vid byggnation av tillfälliga anläggningsboenden, alltså boenden för asylsökanden som gäller för en kortare tid, säger Susanne Åkesson, politiskt sakkunnig hos bostadsminister Mehmet Kaplan.

Bakgrunden var en DN-intervju med Mehmet Kaplan, där ministern uppgavs ha sagt att regeringen skulle föreslå lättnader för hisskravet, för att få fart på byggnation av billiga hyresrätter.

Nu dementeras detta av bostadsdepartementet:

– Det stämmer naturligtvis inte att regeringen vill ta bort hisskrav i nya bostäder. DN gjorde fel när de satte rubrik och skrev ingress. Det lättade hisskravet gäller endast vid byggnation av tillfälliga anläggningsboenden, alltså boenden för asylsökanden som gäller för en kortare tid. En asylsökande med rörelsehinder placeras naturligtvis i tillgängliga anläggningsboenden.

– Regeringen vill öka byggandet av billiga hyresrätter, men det sker genom bland annat investeringsstöd, och inte alls genom att lätta på hisskravet, säger Susanne Åkesson.

Nedan den ursprungliga artikel vi publicerade här på HejaOlika den 10 december:

Regeringen retar åter upp funktionshinderrörelsen, nu genom att minska tillgänglighetskraven på nya bostäder.
Inom kort föreslår regeringen lättnader för hisskravet vid byggande av hyresrätter. Det sa bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till DN i veckan.

Syftet är att få fart på byggnation av billiga hyresrätter, en kategori bostäder som enligt bostadsministern inte byggs alls i dagens läge.

Det brådskar att få fram fler bostäder, menar ministern, som därför vill dra ned både på hisskrav och energikrav. Dessutom ska planprocessen förenklas och överklaganden snabbas på.

Samtidigt betonar Mehmet Kaplan att det inte blir någon förtur för exempelvis nyanlända till de nya bostäderna.

– Grunden för bostadspolitiken är att man behandlar alla lika. Ingen får gå före någon annan för att man tillhör en viss grupp, säger bostadsministern till DN.