Nej till prövning i HFD för flicka som nekats assistansersättning

Högsta förvaltningsdomstolen säger nej till att pröva fallet med en 12-årig flicka som nekats assistansersättning på grund av sen redovisning.

Assistans utförd före beslut

Bakgrunden är att Försäkringskassan nekat assistansersättning, på grund av att redovisning om assistans kommit in för sent. Redovisningen gällde assistans som utförts innan Försäkringskassan fattat beslut.

När beslutet överklagats kom förvaltningsrätten i Växjö fram till att Försäkringskassan hade gjort fel. Rätten ansåg att alla uppgifter som krävs för att Försäkringskassan ska kunna bedöma rätten till assistansersättning för den aktuella perioden hade skickats in. Förvaltningsrätten skrev att det inte framgår uttryckligen av socialförsäkringsbalken att för sent inkomna uppgifter medför att assistansersättning inte ska betalas ut.

Kammarrätten höll med Försäkringskassan

Försäkringskassan överklagade, och Kammarrätten i Jönköping ändrade förvaltningsrättens beslut. Kammarrätten (Mål nr 893-20) skrev att socialförsäkringsbalkens 51 kap. 7 § andra stycket visar ”att assistansersättning som avser assistans som utförs innan beslut har fattats i ett ärende endast lämnas om den enskilde månadsvis under handläggningstiden redovisar till Försäkringskassan att assistansen utförs i enlighet med kraven och förutsättningarna i denna balk”.

Den 1 april avgjorde det hela slutligen då Högsta förvaltningsdomstolen meddelade (mål nummer 4575-21) att man inte ger prövningstillstånd, och därför gäller kammarrättens dom.