Niklas och Lova kom till Talangjakten

Svenska handikappidrottsförbundets rekordsatsning på att rekrytera ungdomar till idrotten har startat. 50 personer kom till Beckis Idrottscenter i lördags för den första prova på-dagen.

Lova Arvidsson och Niklas Paulsson var två av de 50 personer som kom till Beckis för att prova på.

– Vi blev skjutsade hit av våra mammor, säger Lova som bor i Nockebytorg, också det i de västra delarna av Stockholm.

Niklas bor i Bromma, även det nästgårds.

Lova och Niklas spelar redan basket. Här tog de chansen att även prova på judo, boccia, innebandy och gym.

Vad var roligast?

– Allting, svarar båda två.

Men deras planer för framtiden lär inte ändras av Talangjakten. Det är alltjämt basket som gäller, säger de.

Redan till nästa helg kommer Lova och Niklas och alla andra som anslöt till Talangjakten att bli kallade till en uppföljningsträff, även den i Beckis Idrottscenter.

– Då kommer även representanter från olika föreningar att vara här. Det är det nya med den här satsningen. Vi försöker se vad ungdomarna är intresserade av och vad det finns för möjligheter för dem, säger Annica Landström Walther, ordförande i Stockholms handikappidrottsförbund och styrelseledamot i Svenska handikappidrottsförbundet (SHIF), som tillsammans med Paralympiska kommittén står som ansvarig arrangör för Talangjakten.

Nils Anders, Per Olof Bergkvist och Annica Landström Walther.

För Stockholms handikappidrottförbund, som hjälpt till med arrangemanget, har det varit bråda dagar.

Är det skönt att det är över?

– Tvärtom, det är nu det startar. Nu handlar det om att leda in ungdomarna i en idrott, säger Annica Landström Walther.

Är ni nöjda med att 50 personer kom?

– Visst hade vi hoppats på ännu fler, men det var okej. Dessutom kom många medföljande vuxna. Ofta är det de vuxna man måste vinna först, säger Annica Landström Walther.

– Lyckas vi få in hälften av dem som var här på en idrott så är det bra, säger Per Olof Bergkvist, utvecklingskonsulent på SHIF.

Simmaren Anders Olsson var en av paralympierna som besökarna kunde träffa. Enligt arrangörerna fick han under dagen upp ögonen för en mycket duktig ung simmare.

– Det var en ung kille som kom till simhallen, han var helt grön, men Anders Olsson upptäckte att han hade stor talang för simning, säger Per Olof Bergkvist.

Bland prova på-arna fanns flera olika funktionsnedsättningar.

– Men vi hade något fler synskadade än väntat. Och åldrarna var spridda, säger Nils Ander, tävlingskonsulent på Stockholms handikappidrottsförbund.

Talangjakten fortsätter med ytterligare åtta prova på-dagar under 2011 och 2012. Var och när dessa kommer att hållas är ännu inte bestämt.