”Nu har finansdepartementet förstått att många är fångade i fattigdom”
Mitt under brinnande regeringskris har FUB träffat finansdepartementet och diskuterat en annan kris: den allt tuffare ekonomin för personer med funktionsnedsättningar.
– Det var ett väldigt bra möte där vi fick förståelse för problemen som vi beskriver i vår rapport ”Fångad i fattigdom”, säger Thomas Jansson, ordförande för FUB.
Mötet med tjänstemännen på finansdepartementet ägde rum i fredags. De frågor som diskuterades ska tas upp med finansminister Magdalena Andersson och Thomas Jansson har blivit utlovad ett svar.
– Jag är hoppfull om att vi får ett svar som vi kan gå vidare med och agera utifrån efter extravalet, säger Thomas Jansson.
En av orsakerna till att ekonomin för personer med funktionsnedsättningar skruvats åt är att beskattningen för denna grupp är högre än för löntagare och ålderspensionärer.
FUB har räknat ut att skatten för en person med en månadsinkomst på 8000 kronor vareirar från 1020 kronor till 1781 kronor.
Lägst skatt betalar vanliga löntagare (1020 kronor av inkomst på 8000 kr) och högst skatt betalar personer med aktiviets- eller sjukersättning (1781 kronor). Skatten för ålderpensionärer hamnar på 1106 kr.
Tidigare i år släppte FUB rapporten ”Fångad i fattigdom” där man ställde krav på sänkt skatt, högre bostadstillägg och höjd aktivitetsersättning.
Ytterligare ett krav är höjd habilitetsersättning, det vill säga den ersättning som personer betalas till personer på daglig verksamhet.
– Habilitetsersättningen borde vara lika bra som för interner på fängelser. De får 13 kronor i timmen medan personer på daglig verksamhet i bästa fall får fem kronor, och många har ingen ersättning alls, säger Thomas Jansson.
Thomas Jansson är mycket nöjd med mötet:
– Det känns som att finansdepartementet har förstått problematiken, att det handlar om en bortglömd grupp som lever på marginalen.